Nieuws - Ex-FTX manager Ryan Salame krijgt lange gevangenisstraf

Door Luc Vesters

Ex-FTX manager Ryan Salame krijgt lange gevangenisstraf

FTX
Wet en regelgeving
Ex-FTX manager Ryan Salame krijgt lange gevangenisstraf

Een Amerikaanse federale rechter heeft gisteren in Manhattan voormalig FTX manager Ryan Salame veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf, meldt Bloomberg. De beslissing van de rechter komt neer op meer tijd achter de tralies dan zelfs het Amerikaanse Openbaar Ministerie had aanbevolen - tot zeven jaar. Het is ook aanzienlijk langer dan de 18 maanden waar de advocaten van het voormalige FTX hoofd om hadden gevraagd.

Salame wordt beschouwd als een naaste vertrouweling van voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried, die in maart na een sensationeel proces werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. In september pleitte hij schuldig aan het geven van tientallen miljoenen Amerikaanse dollars aan onwettige campagnebijdragen. Dit was om de wetgevende doelen van FTX en Bankman-Fried te bevorderen.

Als “ tussenpersoon” hielp de toenmalige CEO van een dochteronderneming van FTX op de Bahama's volgens de Amerikaanse regering “meer dan 100 miljoen dollar aan illegale bijdragen in het politieke systeem van de VS te pompen”. “Hij wist precies wat hij deed en hij wist waarom hij het deed,” zei rechter Kaplan. “Hij wist dat het illegaal was en het hele idee was om het voor de wereld te verbergen. Verbazingwekkend.”

Salame is pas de eerste van Bankman-Fried's naaste medewerkers die is veroordeeld. Hij was de enige van de vier voormalige FTX leidinggevenden die schuldig pleitte, maar getuigde niet tegen SBF tijdens het proces. De drie andere FTX leidinggevenden zijn voormalig FTX mede-oprichter Gary Wang, hoofdtechnicus Nishad Singh en Alameda Research directeur Caroline Ellison.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven