Nieuws - EU stemt in over crypto-bankkapitaalregels

Sam Fröling

Door Sam Fröling

EU stemt in over crypto-bankkapitaalregels

EU stemt in, over crypto-bankkapitaalregels

Naast de MiCA-regelgeving voert de Europese Unie nieuwe regels in om de bankensector te versterken. Het Parlement en de Raad moeten het echter nog eens worden.

De Europese Unie (EU) heeft op 27 juni een politiek akkoord bereikt over nieuwe bankkapitaalwetgeving om ongedekte cryptocurrencies buiten het traditionele financiële systeem te houden. De nieuwe regels "ondersteunen de kracht en veerkracht van banken die in de Unie actief zijn", liet de Zweedse minister van Financiën Elisabeth Svantesson in een verklaring weten.

De commissie stelde voor dat de blootstelling van een bank aan specifieke crypto-activa niet meer dan twéé procent mag bedragen en over het algemeen minder dan één procent. De verklaring bevestigde ook dat de overeenkomst een "overgangsregime voor toezicht op crypto-activa" bevat. Details moeten echter nog blijken. De EU stemde in met het akkoord "ad referendum”, voegt het eraan toe. Daarom moeten zowel het Europees Parlement als de Raad de regels bevestigen voordat ze officieel kunnen worden aangenomen.

Soortgelijke regelgeving in de EU

Voor aanbieders van cryptodiensten in de EU is er ondertussen al soortgelijke regelgeving in de vorm van de MiCA-verordening. Crypto-providers (zogenaamde Virtual Asset Service Providers, kortweg VASP's) hebben een licentie nodig als ze in de EU willen opereren. Terwijl dienstverleners de daarin besloten regels nog moeten invoeren, wordt er al gepleit voor een tweede verordening.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven