Nieuws - EU stelt stemming over cryptoregeling MiCa uit

Door Mike Hesp

EU stelt stemming over cryptoregeling MiCa uit

Vergadering op zijn vroegst in februari 2023

Het zal nog wel even duren voordat het baanbrekende ontwerp voor de MiCA- cryptoregelgeving wordt bekendgemaakt. De stemming in de plenaire vergadering wordt uitgesteld.

Vergadering op zijn vroegst in februari 2023

Er is al overeenstemming over het MiCA-wetsvoorstel (Market in Crypto Assets). Maar het zal ten minste tot februari duren voordat de tekst democratische legitimiteit krijgt. Dat komt omdat, zoals een perswoordvoerder van het EU-parlement aan Coindesk heeft bevestigd, omdat de parlementariërs op zijn vroegst in februari 2023 gaat stemmen. Eigenlijk zou de baanbrekende cryptoregeling al in december op de agenda van het Parlement worden gezet. De omvang en de complexiteit van de wet veroorzaken echter enige vertraging in het proces. De omvangrijke verordening moet in alle 24 officiële talen van de Europese Unie worden vertaald voordat erover kan worden gestemd.

Tot dusver is de MiCA in het verantwoordelijke economische comité goedgekeurd in de ontwerpversie van EP-lid Stefan Berger (CDU). De plenaire vergadering van het Europees Parlement en de regeringen van de EU-lidstaten moeten echter nog toestemming geven om de verordening juridisch bindend te maken.

MiCA wordt niet alleen binnen de EU beschouwd als een trendsettende ontwerpverordening voor de omgang met Bitcoin en Co. Ook internationaal kijkt de sector uit naar de Europese aanpak. Europa wordt immers beschouwd als een sleutelmarkt voor de cryptosector; een vijfde van de wereldwijde crypto-economie komt uit Europa.

MiCA: verbod op bewijs van werk vindt geen meerderheid van stemmen

Het debat over MiCA heeft ook voor opschudding gezorgd omdat een kamp van linkse partijen fel campagne heeft gevoerd voor een EU-breed handelsverbod op proof-of-work-gebaseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin. Dit voorstel heeft het echter niet gehaald in het definitieve wetsontwerp.

In juli sprak BTC-ECHO met Rasmus Andresen, het groene parlementslid dat de drijvende kracht was achter het Bitcoin-verbod.

Naast de mislukte poging om PoW-munten te verbieden, zullen uitgevers van stablecoins in de toekomst verplicht zijn reserves op te bouwen - de achtergrond hiervan is de implosie van het Terra Luna ecosysteem.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven