Nieuws - EU-parlement plant cryptoregeling voor Europese banken

Mike Hesp

Door Mike Hesp

EU-parlement plant cryptoregeling voor Europese banken

Wet en regelgeving
EU-parlement plant cryptoregeling voor Europese banken

Het EU-parlement beoordeelt cryptocurrencies als een risico voor Europese banken en wil de financiële stabiliteit van de instellingen veiligstellen met een nieuwe wet.

Banken in de Europese Unie (EU) zouden cryptocurrencies in de toekomst kunnen behandelen als het meest risicovolle type activa. Dit staat in een wetsontwerp van het EU-parlement.

De geplande regels moeten bepalen hoe de traditionele financiële sector omgaat met digitale activa. Banken zouden hun directe en indirecte betrokkenheid bij de cryptosector openbaar moeten maken.

"De mogelijk toenemende betrokkenheid van (financiële) instellingen bij activiteiten in verband met crypto-activa moet grondig worden weerspiegeld in het toezichtskader van de Unie," aldus het ontwerp.

"Dit is nog dringender in het licht van de recente negatieve ontwikkelingen op de crypto-asset markten," voegt hij eraan toe. In november stortte de cryptobeurs FTX in. Sindsdien zijn de prijzen van alle crypto-activa veel geweest, maar hebben zich onlangs kunnen herstellen.

In juni komen er verdere voorstellen over de wettelijke bepalingen voor banken met betrekking tot cryptocurrencies. In de tussentijd zal het EU-parlement echter definitief stemmen over de baanbrekende cryptoverordening MiCA.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven