Nieuws - Ethereum whales kopen er op los: Gaat de ETH-rally beginnen?

Door Luc Vesters

Ethereum whales kopen er op los: Gaat de ETH-rally beginnen?

Ethereum whales kopen er op los: Gaat de ETH-rally beginnen?

In de snel veranderende wereld van cryptocurrencies is het vaak de vergelijking met directe concurrenten die de perceptie en evaluatie van een blockchain netwerk bepaalt. Ethereum, het grootste smart contract platform op de cryptomarkt, heeft dit jaar een respectabele groei van 77 procent laten zien. In het licht van de indrukwekkende koerswinsten van Bitcoin met 131 procent en Solana met 376 procent lijkt deze groei echter bijna bescheiden. De cijfers schetsen een beeld van Ethereum, dat voortdurend groeit, maar niet vooraan staat bij de high performers van de markt. Maar deze directe vergelijking zou misleidend kunnen zijn en er zou een keerpunt aanstaande kunnen zijn.

Achter de schermen - op de blockchain - suggereren de huidige ontwikkelingen dat ETH aan de vooravond staat van zijn eigen spectaculaire opleving. Uit de gegevens blijkt wat er aan de hand is met Ethereum en of dit het juiste moment is om Ethereum (ETH) te kopen.

Ethereum whales aan het inkopen

De laatste on-chain gegevens van Santiment laten een opvallende verandering zien op het ETH netwerk. De activiteit van de zogenaamde Ethereum whales, de grootste individuele investeerders op het platform, is aanzienlijk toegenomen. Met name de 200 grootste ETH wallets hebben hun bezit aanzienlijk uitgebreid. Ze bezitten nu gezamenlijk ongeveer 62,76 miljoen ETH, wat overeenkomt met een marktwaarde van ongeveer 124 miljard dollar. Opvallend is de enorme toename van hun holdings met meer dan 30 procent sinds 21 november 2022.

Deze observatie wordt ondersteund door een andere indicator: het aantal nieuwe Ethereum wallets is omhooggeschoten. Groeiende interesse in ETH is duidelijk met de aanmaak van 94.700 nieuwe wallets in één dag - de grootste stijging sinds juli. Dit zou erop kunnen wijzen dat niet alleen bestaande investeerders, maar ook veel nieuwe investeerders mee willen doen met de Ethereum beweging.

Whale activiteit suggereert strategische positionering door de grootste investeerders in Ethereum, wat vaak wordt gezien als een voorlopende indicator van marktveranderende ontwikkelingen in de cryptocurrencies wereld. Het doet denken aan scenario's op de aandelenmarkt, waar handel met voorkennis vaak duidt op niet-openbare kennis over de toekomstige prestaties van een bedrijf. Het belangrijkste verschil in de cryptomarkt is echter de transparantie van de blockchain. Terwijl handel met voorkennis in aandelen meestal in het geheim plaatsvindt, zijn de bewegingen van Ethereum whales voor iedereen zichtbaar op de blockchain.

Dit biedt een unieke kans om de strategieën en bewegingen van grote investeerders in realtime te observeren en analyseren. Deze open gegevens bieden inzichten die in de traditionele financiële markt ondenkbaar zouden zijn en stellen de community in staat om deel te nemen aan de strategieën die gebaseerd kunnen zijn op voorkennis van grote investeerders.

Ethereum beursaandelen smelten weg

Een andere bullish ontwikkeling die kan worden waargenomen op de blockchain is de daling van Ethereum holdings op crypto exchanges. Vanaf het begin van 2021 tot vandaag kan worden waargenomen dat de hoeveelheid ETH die op exchanges wordt gehouden geleidelijk is afgenomen. Volgens Glassnode zijn de ETH-holdings op crypto exchanges sinds 2021 gedaald van meer dan 30 miljoen naar minder dan 20 miljoen - een daling van meer dan een derde in minder dan drie jaar.

Ethereum holdings op crypto exchanges. Bron:  Glassnode.com

De daling van de hoeveelheid Ether die op beurzen wordt aangehouden, suggereert dat investeerders zich steeds meer richten op het vasthouden van hun ETH voor de lange termijn of op het investeren in DeFi-protocollen en andere projecten die zijn gebouwd op de blockchain ETH. Als de beschikbare hoeveelheid ETH afneemt terwijl de interesse en vraag naar Ethereum - of het nu voor speculatie, investeringen of gebruik in dApps is - gelijk blijft of toeneemt, ontstaat er een verkopersmarkt die koersstijgingen kan aanmoedigen.

Recordhoogte voor Ethereum in slimme contracten

Tegelijkertijd heeft de hoeveelheid Ethereum in smart contracts een historisch hoogtepunt bereikt van bijna 33 procent. Dit betekent dat een steeds groter deel van de totale Ethereum inventaris geïntegreerd is in applicaties en projecten op de Ethereum blockchain. Dit laat zien hoeveel het Ethereum ecosysteem nog steeds wordt gebruikt en hoeveel investeerders het netwerk vertrouwen en bereid zijn om hun kapitaal vast te leggen in slimme contracten.

Aantal Ethereum gekoppeld aan slimme contracten in procenten. Bron: Glassnode

De toenemende integratie van ETH in slimme contracten benadrukt de voortdurende relevantie en het potentieel van op Ethereum gebaseerde toepassingen. Het laat ook zien dat een aanzienlijk deel van ETH nu is opgesloten in projecten, waardoor het vrij beschikbare aanbod op de markt verder wordt uitgeput.

Voortekenen van een koersrally?

Deze verschillende factoren - stijgende accumulatie door whales, afnemende voorraden op de beurs en stijgende hoeveelheden ETH in slimme contracten - zouden er eigenlijk op kunnen wijzen dat Ethereum klaar is voor een significante prijsrally. Met name de accumulatie van whales lijkt op een patroon dat we in oktober op Chainlink hebben waargenomen.

Deze historische gelijkenis suggereert dat we aan de vooravond zouden kunnen staan van een soortgelijke ontwikkeling bij Ethereum. De combinatie van sterke activiteit van investeerders, afnemende beursvoorraden en een toenemend gebruik van blockchain technologie door middel van slimme contracten zou het perfecte recept kunnen zijn voor een komende Ethereum rally. Het lijkt erop dat de weg is vrijgemaakt voor een significante bounce in de Ethereum markt. Actuele gegevens op de chain zouden de sleutel kunnen zijn tot deze verwachte koersbeweging.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven