Nieuws - Wat gebeurt er na de Shapella upgrade?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wat gebeurt er na de Shapella upgrade?

Wat gebeurt er na de Shapella upgrade?

De voorspelde "staking apocalyps" in de nasleep van de Shapella upgrade op Ethereum is blijkbaar niet uitgekomen. Bijna twee weken later maken we de balans op.

Velen hadden een grote sell-off in Ethereum voorspeld in de nasleep van de Shanghai upgrade (later Shapella), omdat beleggers zo voor het eerst sinds 2020 toegang kregen tot vastgezette ETH ter waarde van ongeveer 37 miljard dollar. De grote hoeveelheid vrijgekomen coins zou tot enorme prijsturbulentie leiden. Het onheil is tot nu toe echter uitgebleven. Een blik op de on-chain data (volgens Nansen) laat zien waarom: momenteel wacht slechts 4,5 procent van de opneembare coins op uitbetaling. Of anders gezegd: meer dan 95 procent van de stakers wil voorlopig niet van hun coins af.

Centrale cryptobeurzen verliezen

Elke ETH staker die zijn inzet plus beloningen uit het staking mechanisme van Ethereum wil opnemen komt eerst in een wachtrij terecht. Hiermee kan worden bepaald waar de (tot nu toe minimale) opnames vandaan komen. Hier wordt duidelijk dat het vooral centrale cryptobeurzen zijn die hun coins terugnemen. En waarschijnlijk niet eens vrijwillig.

Tot voor kort was Kraken verantwoordelijk voor het merendeel van deze opnames, nu zijn het Binance en Coinbase. Alle drie kwamen ze dit jaar in aanraking met de autoriteiten in de VS. Kraken, bijvoorbeeld, werd op last van de Securities and Exchange Commission gedwongen zijn staking services te sluiten. De harde koers van het gezag van Gary Gensler laat hier nu zijn naweeën zien. Ook Binance en Coinbase lijken voorzorgsmaatregelen te nemen en hun inzetten terug te trekken vanwege deze regelgevingsonzekerheid.

En zo niet de beurzen zelf, dan wel in toenemende mate hun klanten. Want decentrale staking providers hebben de afgelopen dagen nieuwe gebruikers gekregen. Dit suggereert dat klanten hun coins van de beurzen weghalen en staken bij meer decentrale protocollen zoals Ether.fi.

Geen "staking flight"

De gegevens wijzen op een gezonde evolutie van Ethereums stakinglandschap. Gebruikers erkennen steeds meer het regelgevingsrisico van staken bij gecentraliseerde cryptobeurzen en vertrouwen zich toe aan de gedecentraliseerde alternatieven. Er zijn daar ook meer opbrengsten. De upgrade van Shapella heeft duidelijk voor meer vertrouwen in Ethereum gezorgd. Dat blijkt ook uit het feit dat validators, op een paar geïsoleerde dagen na, netto meer storten dan opnemen.

De aanvankelijke golf van opnames laat verder zien dat validators hier vooral hun rewards hebben opgenomen, maar niet hun hele inzet. Voor hen lijkt er geen reden te zijn om zich helemaal uit de inzet terug te trekken. Voor veel stakers was het waarschijnlijk meer een kwestie van het veiligstellen van de lang gesloten beloningen.

Af en toe zijn er nog volledige uitbetalingen. Echter, tot nu toe zijn deze slechts een klein deel van wat er overblijft op de keten. Bovendien zijn sommige daarvan zeker de eerder genoemde exchanges die hun diensten sluiten of gebruikers die hun hele inzet van de ene dienst naar de andere exporteren. Dergelijke pieken zullen dus waarschijnlijk afnemen naarmate we verder gaan.

Cancun upgrade in zicht

Ethereum is nu een volwaardige proof-of-stake blockchain. Na de upgrade hebben gebruikers absolute zekerheid dat ze hun munten (plus rente) terugkrijgen na staking. Dit moet zorgen voor een nieuwe stormloop van stakers. Momenteel wordt slechts iets minder dan 15 procent van alle mogelijke ETH-munten geïnvesteerd. Concurrenten als Cardano of Solana hebben tussen de 60 en 80 procent. Als Ethereum richting dergelijke cijfers zou gaan, wordt het aanbod in omloop aanzienlijk verminderd, wat dan weer een positief effect kan hebben op de ETH-prijs als de vraag gelijk blijft.

Ondertussen kijken de ontwikkelaars al vooruit naar de volgende upgrade: de Cancun Hardfork of EIP-4844. Hier draait alles om de schaalbaarheid van de blockchain, die door middel van "proto-thanksharding" wordt gevorderd. Hierbij wordt de netwerkbelasting verdeeld over individuele sidechains zoals Arbitrum en Optimism, die in één adem worden geoptimaliseerd. De Layer 2-oplossingen van Ethereum zouden daardoor 20 keer goedkoper en sneller kunnen worden. Ontwikkelaars plannen EIP-4844 voor het derde of vierde kwartaal van dit jaar, behoudens vertragingen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven