Nieuws - Ethereum proof-of-work hardfork "ETHPoW" stort met 90 procent in.

Door Ted Maas

Ethereum proof-of-work hardfork "ETHPoW" stort met 90 procent in.

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Proof-of-take, Ethereum hard fork, Crash

Ethereum's renegade proof-of-work hardfork begon met zoveel gebreken na de samenvoeging - toen crashte de prijs.

De lancering van de nieuwe Ethereum Proof-of-Work Blockchain (ETHPoW), die afvallige Ethereum-miners kort na de samenvoeging live hebben gezet, is meer dan hobbelig verlopen. De Ethereum hardfork coin, die blijft vertrouwen op Proof of Work in plaats van Proof of Stake, is volgens CoinMarketCap in ongeveer twee weken gekelderd van zijn all-time high van US$58 naar nu US$5. Zelfs de initiatiefnemer van de hardfork, Chandler Gou, acht een faillissement voor 90 procent van de miners waarschijnlijk. In een interview met Coindesk moest hij toegeven dat de start van zijn blockchain nogal "middelmatig" was.

Netwerk chaos

Onmiddellijk na de samenvoeging publiceerde het ETHPoW-team de nieuwe netwerkgegevens van hun blockchain op Twitter voor de hardfork. Slechts enkele ogenblikken later klaagden sommige gebruikers over de onbereikbaarheid van het netwerk. Blijkbaar had het ETHPoW-team een reeds bestaande keten-ID gekozen voor hun netwerk, wat overlappingen veroorzaakte met een ander netwerk. Ook deze amateuristische fout werd door de gemeenschap belachelijk gemaakt.

Een ontwikkelaar van de vork van Ethereum, Ethereum Classic, die sinds 2016 bestaat, bekritiseerde ook het gebrek aan belangrijke infrastructuur van de nieuwe proof-of-work-keten. Op Twitter zette hij onder meer vraagtekens bij het ontbreken van GitHub-vermeldingen, blokverkenners of compatibele wallets. Dit maakte ETHPoW vanaf het begin vrijwel onbruikbaar voor de meeste gebruikers.

Miners niet overtuigd

Naast potentiële nieuwe gebruikers slaagde ETHPoW er niet in zijn eigenlijke doelgroep, de voormalige Ethereum-miners, voor zich te winnen. De bedoeling was hen naar ETHPoW te lokken met de kans hun bedrijfsmodel voort te zetten. De hashrate van ETHPoW is echter gekelderd tot 30 terra hashes per seconde (TH/s) sinds de lancering van de keten. Dit is een aanwijzing dat een groot deel van de miners op andere alternatieven is overgestapt. Ter vergelijking, de Ethereum Classic proof-of-work blockchain kan bogen op 189 TH/s. Het bereikte een nieuw hoogtepunt rond de merge.

Ook de ingestorte prijs van het ETHPoW-token maakt mining op deze keten nog minder rendabel. Net als bij Ethereum worden hier dagelijks ongeveer 13.500 ETHW uitgegeven, wat overeenkomt met een equivalente waarde van slechts 167.000 US dollar. Dat is slechts een magere 0,8 procent van de totale dagelijkse waarde (20 miljoen US-dollar) van de voormalige Ethereum-netwerk.

Replay aanval

Tot overmaat van ramp deed zich kort na de lancering een exploit voor op de ETHPoW-keten. Bij de voorbereiding van de samenvoeging werd gewaarschuwd voor de zogenaamde "replay attack" als een van de grootste risico's van een hardfork. Toch zijn aanvallers er blijkbaar in geslaagd een dergelijke aanval uit te voeren, waarbij ze 200 ETHW hebben gestolen.

Volgens Blockchiaans beveiligingsbedrijf BlockSec komt dit door de overlappende keten-ID. De acties op de ene blockchain zijn dus herhaalbaar op de andere. Aanvallers buitten dit zelf uit bij het overbruggen van ETHW-tokens. Voor velen was dit de laatste nagel aan de doodskist. Kort nadat de exploit was aangekondigd, kelderde de prijs van het ETHW-token met nog eens 37 procent, waardoor het imago van een blockchain in puin lag.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven