Nieuws - Betekent de Ethereum Merge het einde van GPU mining?

Door Ted Maas

Betekent de Ethereum Merge het einde van GPU mining?

Ethereum (ETH)
Staking
GPU, Sales, Ethereum, Proof-of-work

Na de Ethereum Merge dreigt GPU mining uit te sterven bij gebrek aan alternatieven. Zijn de dagen van de miners geteld? En wat betekent dit voor pc-gamers?

Met de wijziging van het consensusmechanisme van Ethereum tijdens de samenvoeging brak de blockchain met het proof-of-work proces voor het valideren van zijn transacties, waarbij miners werkten met krachtige grafische kaarten (GPU's). Voor hen was het delven van ETH met behulp van hun grafische chips tot dan toe een zeer lucratieve zaak.

Terwijl veel miners hun hardware verkochten ter voorbereiding op de Ethereum overgang en de opbrengst in Ether staken om na de samenvoeging dankzij staking te blijven verdienen aan de Ethereum blockchain, proberen anderen nog steeds van hun dure grafische kaarten af te komen. Wat volgt is een secundaire markt van tuimelende prijzen.

Nog anderen proberen zich te redden in kleinere op GPU-mining gebaseerde blockchains zoals "Ethereum Classic" om de rekenkracht van de grafische chips te blijven omzetten in geld - met matig succes, want mining wordt steeds minder lucratief, ook omdat zoveel Ethereum-miners overstappen op de alternatieven.

Waar moet de rekenkracht heen?

Ethereum was lang niet de enige blockchain die GPU-mining mogelijk maakte. De tokens van alle Ethereum forks, zoals "Ethereum Classic", kunnen worden gemined met de grafische chips. Proof of work blockchains zoals Ergo of Ravencoin werden ook het doelwit van de mijnwerkers van Ethereum, die daar hun verloren inkomsten wilden terugverdienen.

Het probleem: deze blockchains kunnen de volledige migratie van de Ethereum hashrate niet absorberen zonder dat mining daar onrendabel wordt.

In een blogbericht op Hashrate Index gaan Colin Harper en Erick Vera van het cryptominingbedrijf Luxor Technologies dieper in op deze hashrate-migratie van Ethereum. Zij berekenen dat na de huidige churn nog bijna 84 procent van de hashrate ongebruikt zal blijven. Volgens deze gegevens kunnen Ethereum Classic, Ravencoin en Ergo samen slechts 15 procent van de gemigreerde rekenkracht van Ethereum onderscheppen. De meeste miners zullen daar geen geld meer kunnen verdienen. Pc-gamers, die al lang klagen over afschuwelijke prijzen op de markt voor grafische kaarten, zouden hier blij mee moeten zijn - want de prijzen van GeForce 3070, 3080, 3090 Ti en co. hebben dankzij deze sloot naar alle waarschijnlijkheid nog niet de bodem bereikt.

Een andere reden voor miners om alternatieve inkomstenbronnen te zoeken, is dat de munten die gemined zijn van de alternatieven (met uitzondering van Ravencoin) aanzienlijk lager zijn dan die van de concurrenten.

Veel GPU-miners kijken ook naar verdere stijgingen van de elektriciteitskosten en kunnen daarom besluiten niet meer uit te geven aan elektriciteit dan zij kunnen verdienen met de verkoop van de geminde coins - vooral omdat er geen einde in zicht is voor de energiecrisis.

Harper en Vera zijn er dan ook zeker van dat alleen de meest efficiënte en krachtige goudzoekers in staat zullen zijn aanzienlijke winsten te genereren. Kleine en gemiddelde miners zouden worden weggedrukt.

Sell-off

Veel miners hadden zich hiervan bewust moeten zijn. Men zou kunnen denken dat ze gewoon wachtten op de aankondiging van de succesvolle fusie alvorens hun ETH te verkopen om de laatste winst te nemen. Dit is waarschijnlijk een van de redenen voor de prijsdaling van Ethereum enkele uren nadat de upgrade was voltooid.

Nu zitten ze met miljarden dollars aan grafische kaarten en andere mining apparatuur die ze niet winstgevend kunnen gebruiken. De grootschalige verkoop van de apparatuur dreigt. Volgens Harper en Vera is de Nvidia GeForce RTX 3090 grafische kaart al 68 procent goedkoper op E-Bay dan vorig jaar. Deze trend zou zich kunnen voortzetten; de aandelen van de fabrikant zijn het afgelopen jaar ook met 50 procent gedaald. Het bedrijf zag grote verliezen, vooral in de fusieweek.

Nu de vraag naar mijnbouw op Ethereum weg is, verliest het GPU-proces duidelijk zijn aantrekkingskracht. De ineenstorting van de Ethereum hard fork "ETHPoW" is emblematisch voor het komende lot van de miners. Het vaak geschetste scenario van de dood van miners lijkt uit te komen in tijden van proof-of-stake dominantie.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven