Nieuws - Ethereum oprichter over "World ID" concept

Door Ted Maas

Ethereum oprichter over "World ID" concept

Ethereum (ETH)
Crypto-acceptatie
Privacy en veiligheid
Ethereum oprichter over "World ID" concept

Het World ID concept zorgt voor gevaren op het gebied van privacy, decentralisatie en veiligheid. Dit zegt Vitalik Buterin in een gedetailleerde blogpost.

Gisteren, maandag 24 juli, werd het langverwachte cryptoproject van Open AI-oprichter Sam Altman gelanceerd. Met Worldcoin moet het binnenkort voor alle mensen wereldwijd mogelijk zijn om een unieke digitale identiteit (World-ID) aan te maken. Het project brengt ook controversie met zich mee. Gebruikers creëren hun online identiteit namelijk met behulp van een irisscan. Dit kan onvermijdelijk tot problemen leiden, zoals Ethereum oprichter Vitalik Buterin uitlegt in een blogpost.

Aan de ene kant zijn er zorgen over de veiligheid, omdat er tijdens een scan meer gebruikersgegevens kunnen worden vastgelegd dan de bedoeling is. Aan de andere kant is het voor veel mensen moeilijk om de benodigde hardware, de "Orb", te verkrijgen. Een lastig obstakel voor wereldwijde acceptatie, aldus Buterin. Bovendien kon de hardware niet worden geverifieerd. Dit betekent dat het theoretisch mogelijk zou zijn voor de Worldcoin Foundation om verborgen achterdeuren in het apparaat te bouwen om data te ontfutselen.

Het risico op identiteitsdiefstal is dus zeker aanwezig en dus zijn er zorgen over de persoonlijke veiligheid van gebruikers. Net als bij privésleutels in cryptowallets zouden gebruikers ook onbedoeld of onbewust hun irisgegevens aan kwaadwillenden kunnen geven. Ondanks de kritiek prees Vitalik Buterin tegelijkertijd het Worldcoins concept, omdat het sterk ontwikkeld is en prevaleert boven andere "proof-of-personhood" concepten.

Volgens hem is er een afweging. De gespecialiseerde hardware heeft over het algemeen de potentie om een beschermde identiteit te creëren. Maar het gebruik ervan brengt duidelijk nieuwe zorgen over centralisatie en veiligheid met zich mee.

Worldcoin is nu beschikbaar op Anycoin Direct. Klik hier om WLD te kopen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven