Nieuws - Ethereum ETF mogelijk al in oktober worden goedgekeurd

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Ethereum ETF mogelijk al in oktober worden goedgekeurd

Ethereum (ETH)
Investeren
Ethereum ETF, mogelijk al in oktober worden goedgekeurd

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) staat naar verwachting dicht bij het geven van groen licht voor Ethereum (ETH) futures ETF's. Maar wat houdt dit precies in?

Het is een touwtrekkerij die al jaren aan de gang is: bedrijf na bedrijf zoekt de gunst van de Securities and Exchange Commission (SEC) in de hoop de eerste goedkeuring te krijgen voor een Ethereum futures ETF. Nu lijkt de race een beslissende fase in te gaan. Volgens Bloomberg zou de SEC Ethereum futures ETF's al in oktober 2023 groen licht kunnen geven. Wat betekent dit voor de op één na grootste cryptocurrency na Bitcoin?

De lange weg naar goedkeuring

Al enige tijd dienen bedrijven aanvragen in bij de SEC om goedkeuring te krijgen voor verschillende cryptofutures ETF's. Van Bitcoin tot ETH - de lijst van aanvragers is enorm lang.

Maar tot nu toe heeft de SEC de deuren gesloten gehouden uit bezorgdheid over de bescherming van beleggers en mogelijke marktmanipulatie. Nu is de wind gaan liggen en ETH zou het eerste smart-contract platform kunnen worden dat een futures ETF krijgt.

Wat is een Ethereum futures ETF?

Een Ethereum futures ETF is een exchange-traded fund dat belegt in Ethereum futures, niet in ETH zelf. Hierdoor kunnen beleggers indirect investeren in de prestaties van Ethereum zonder de cryptocurrency fysiek te bezitten wat een aantrekkelijke optie biedt voor velen, met name veel institutionele beleggers.

Futures ETF vs. Spot ETF: het verschil

Een spot ETF zou een fonds zijn dat rechtstreeks belegt in ETH, net zoals een traditionele ETF belegt in individuele aandelen. Een Ethereum futures ETF verschilt in die zin dat het Ethereum niet rechtstreeks koopt, maar belegt in contracten die inzetten op de toekomstige prijs van ETH. Hierdoor kunnen beleggers profiteren van de prijsbewegingen van Ethereum zonder zich te hoeven blootstellen aan de risico's en complexiteit van het direct bezitten van cryptocurrencies. Dit maakt het vooral makkelijker voor institutionele beleggers om te investeren in een cryptocurrency als Ethereum.

Oktober 2023: De cruciale datum?

Volgens interne bronnen van Bloomberg staat de SEC op het punt om groen licht te geven voor de eerste Ethereum futures ETF's, mogelijk al in oktober van dit jaar. Hoewel dit nog niet officieel is bevestigd, gaan de geruchten rond in de sector.

Waarom zijn ETH futures ETF's zo belangrijk?

Ethereum futures ETF's zijn een big deal in de financiële wereld, en voor een goede reden. Deze fondsen kunnen de weg vrijmaken voor bredere investeringen in cryptocurrencies, terwijl ze een veiligere en meer toegankelijke manier creëren voor beleggers om te profiteren van de prestaties van Ethereum. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom Ethereum Futures ETF's worden gezien als een belangrijke ontwikkeling:

  • Mainstream acceptatie van cryptocurrencies:

De goedkeuring van een Ethereum Futures ETF zijn een andere manier voor de cryptocurrencies om erkend te worden als een legitieme activaklasse door belangrijke financiële autoriteiten.

Dit zou een grote stap zijn in de richting van de integratie van cryptocurrencies in het traditionele financiële systeem.

  • Grotere toegankelijkheid voor beleggers:

Deze ETF's zouden het gemakkelijker maken voor zowel individuele als institutionele beleggers om te investeren in ETH.

  • Duidelijkheid en zekerheid op het gebied van regelgeving:

Een ETF die is goedgekeurd door een autoriteit zoals de SEC zou opereren onder strikte regelgevende vereisten.

Dit biedt beleggers meer vertrouwen en zekerheid in vergelijking met het rechtstreeks kopen van cryptocurrencies.

  • Marktstabilisatie en liquiditeit:

De introductie van ETH futures ETF's zou meer institutionele investeerders naar de cryptomarkt kunnen brengen.

Dit zou kunnen bijdragen aan een stabilisatie van de prijzen van Ethereum en meer liquiditeit en h gemakkelijkere verhandelbaarheid.

Conclusie

De mogelijke goedkeuring van een Ethereum futures ETF door de SEC betekent een belangrijke stap voor de adoptie en legitimiteit van Ethereum. Vanuit het perspectief van regelgeving zou dit een positief teken zijn dat investeerders meer zekerheid zou kunnen bieden. Ondanks de huidige sell-off in de cryptomarkt toont Ethereum relatieve kracht: het is minder verkocht en herstelt momenteel beter van de recente marktcrash dan Bitcoin.

Dit benadrukt dat dit nieuws positief is voor Ethereum en met een definitieve goedkeuring van de SEC zou de cryptocurrency verder kunnen stijgen met zijn koers.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven