Nieuws - Ethereum EIP-4844: Waarom de upgrade bullish is voor L2-projecten

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Ethereum EIP-4844: Waarom de upgrade bullish is voor L2-projecten

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Ethereum EIP-4844: Waarom de upgrade bullish is voor L2-projecten

De volgende grote Ethereum-upgrade staat voor de deur. Wat te weten over EIP-4844 en waarom het bullish is voor de L2 sector.

De recente hype rond de memecoin Pepe heeft eens te meer aangetoond dat het Ethereum-netwerk zijn schaalprobleem nog steeds niet onder controle heeft. Door de hype rond de kikkermunt rezen de transactiekosten op 's werelds grootste smart contract platform de pan uit. Het resultaat: een eenvoudige tokenruil op gedecentraliseerde beurzen zoals Uniswap kostte meer dan 50 US dollar.

Inmiddels lijkt de ophef over PEPE af te nemen. De kosten voor een normale tokenbeurs liggen momenteel echter nog steeds tussen 10 en 15 US dollar - te hoog voor massale adoptie.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ontwikkelaarsgemeenschap van Ether nog steeds volop bezig is om upgrades door te voeren die de schaalbaarheid van Ethereum verbeteren. Een van deze upgrades is ETH Improvement Proposal (EIP)-4844. Er wordt verwacht dat het voor het einde van het tweede kwartaal van 2023 wordt geïmplementeerd.

Wat is de Ethereum EIP-4844 upgrade?

De EIP-4844 is een voorgestelde upgrade van het Ethereum-protocol die tot doel heeft de kosten te verlagen en de capaciteit van het ETH-netwerk te verhogen. Het wil deze doelen bereiken door een nieuw transactietype te introduceren dat "blobs" van gegevens accepteert.

Met dit nieuwe transactietype kunnen grote hoeveelheden gegevens op de Ether-blockchain worden opgeslagen tegen lagere kosten dan voorheen. Hierdoor kunnen transactiegegevens van Layer 2-netwerken efficiënter worden opgeslagen op het hoofdnetwerk van ETH. Dit maakt Layer 2-netwerken goedkoper en kan de totale transactiecapaciteit van het ETH-ecosysteem vergroten.

Waarom is de upgrade gunstig voor L2-projecten?

EIP-4844 kan bijzonder gunstig zijn voor Layer 2-rollupnetwerken zoals Arbitrum, Optimism of Starknet. Dit komt door de volgende drie factoren:

Kostenverlaging: de invoering van blob-transacties verlaagt de gaskosten voor L2-netwerken zoals Arbitrum. Dit komt doordat blob-transacties Layer 2-netwerken in staat stellen hun off-chain verwerkte transacties op te slaan op de Ethereum mainchain tegen lagere kosten dan voorheen.

Verhoogde schaalbaarheid: L2's kunnen meer transacties per seconde verwerken via EIP-4844. Dit komt omdat ze meer transactiecapaciteit ontsluiten door de verbeterde manier waarop ze hun transacties opslaan op de Ethereum Mainchain.

Meer veiligheid: EIP-4844 introduceert een nieuw beveiligingsmodel dat de veiligheid van Layer 2-oplossingen zoals Arbitrum verhoogt. Het maakt het moeilijker voor kwaadwillenden om deze netwerken te manipuleren.

De EIP-4844 upgrade maakt ETH-L2 netwerken dus vooral aantrekkelijker voor gebruikers en ontwikkelaars. Het lijkt dan ook niet vergezocht dat het gebruik ervan door de upgrade verder kan worden gestimuleerd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven