Nieuws - Ether ETF's verlagen de decentralisatie

Door Ted Maas

Ether ETF's verlagen de decentralisatie

Ether ETF's verhogen het concentratierisico

Ether ETF's zijn controversieel. Experts waarschuwen nu voor nieuwe risico's voor de Ethereum blockchain, plus de rol die Coinbase hierin speelt.

Terwijl de ETH-prijs onlangs tot boven de USD 3.000 steeg, uiten analisten van ratingbureau S&P Global hun bezorgdheid over een Ether ETF. Als de nieuwe spot ETF's een staking-optie bevatten, kunnen ze "nieuwe concentratierisico's" met zich meebrengen, zeggen ze.

In een rapport waarschuwen ze dat de toetreding van financiële reuzen zoals BlackRock of Fidelity tot de markt via Ether ETF's het machtsevenwicht van validators in Ethereum aanzienlijk zou kunnen veranderen. Sommige ETF-aanvragers, waaronder Franklin Templeton, willen staken in de nieuwe fondsen mogelijk maken. Volgens S&P Managing Director Andrew O'Neill zou dit een grote impact kunnen hebben op de validators die deelnemen aan het consensusmechanisme van het Ethereum netwerk.

Op dit moment is Lido als gedecentraliseerd staking protocol nog steeds goed voor ongeveer een derde van de ETH in gebruik, waardoor het de grootste Ethereum validator is. Het rapport betwijfelt echter of ETF-emittenten zullen kiezen voor gedecentraliseerde staking protocollen.

In plaats daarvan lijkt een trend naar institutionele cryptobewaarders hen waarschijnlijker. Vooral het concentratierisico van Coinbase, dat wordt genoemd als potentiële custodian voor sommige ETF-toepassingen, wordt benadrukt.

De cryptobeurs Coinbase is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 15 procent van de ETH-stakes en is daarmee na Lido de grootste validator. Het dient ook als custodian voor drie van de vier grootste Ether ETF's buiten de VS.

Deze kwesties zijn relevant omdat het vertrouwen op één instelling het risico op aanvallen en fouten in de validatie zou kunnen verhogen. De opkomst van nieuwe bewaarders voor digitale activa zou ETF-emittenten een manier bieden om hun holdings breder te diversifiëren. De SEC moet voor 23 mei een beslissing nemen over de aanvraag van VanEck.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven