Nieuws - Ethereum Name Service (ENS): Domein platform voor het internet van morgen

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Ethereum Name Service (ENS): Domein platform voor het internet van morgen

Ethereum Name Service (ENS)
Blockchain/Technologie
Ethereum Name Service (ENS):, Domein platform voor het internet van morgen

De Ethereum Name Service (ENS) wil de cryptoruimte toegankelijker maken en de weg vrijmaken voor het internet van morgen (Web 3.0).

De Ethereum Name Service is een ETH-protocol waarmee gebruikers gedecentraliseerde namen kunnen aanmaken voor cryptowallets, websites en meer. In principe biedt ENS een platform waar gebruikers domeinnamen kunnen creëren voor op web 3.0. Het bijzondere aan deze domeinen is dat ze kunnen worden gekoppeld aan informatie uit onder meer blockchains (denk aan wallet adressen, transactie hashes, enz.).

Het doel van het project is om het Ethereum-ecosysteem toegankelijker en begrijpelijker te maken door de interactie ermee te vereenvoudigen. Het project deelt nog wel veel meningsverschillen.

Wat is Ethereum Name Service?

Het Ethereum Name Service protocol is een speciaal systeem dat in principe informatie verbind met gemakkelijk te onthouden namen (bv. leon.eth, amazon.eth, enz.). Gebruikers kunnen met gebruik van ENS internetdomeinen aanmaken waarvan de URL-adressen eindigen op ".eth". Deze URL-adressen of -namen kunnen dan rechtstreeks worden gekoppeld aan Ethereum wallets of andere informatie op de blockchain.

Het project is dus vergelijkbaar met de Domain Name Services (DNS) van Web 2.0, waardoor we op het huidige internet via namen toegang krijgen tot informatie en het surfen op het net veel gemakkelijker wordt. Want het was niet altijd zo gemakkelijk: zo kon je toen het internet net bestond  alleen maar informatie vinden als je het exacte IP-adres wist, DNS heeft daar toen verandering in gebracht.

Dankzij DNS hoef je tegenwoordig maar een domeinnaam in te voeren (btc-echo.de, wikipedia.de, enz.) naast een ingewikkeld IP-adres. De domeinnaam stuurt je vervolgens automatisch naar het bijbehorende IP-adres.

De cryptowereld bevindt zich momenteel op een vergelijkbaar punt als het internet vóór de invoering van DNS. Gebruikers zijn momenteel gedwongen om lange codes te gebruiken zoals hun wallet adres of transactie hashes om door het web 3.0 te navigeren. Het Ethereum Name Service-project wil daar verandering in brengen.

ENS kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een domein als amazon.eth of volkswagen.eth te creëren dat kan worden gekoppeld aan een Ethereum wallet. Normaal gesproken ziet zo'n wallet er ongeveer zo uit: 0x5bsfjbk634bssf1iwark ... Maar met ENS kunnen crypto-gebruikers nu rechtstreeks communiceren met een ENS-domeinnaam en hoeven ze niet eerst de wallet-adres in te voeren.

Hoe werkt de Ethereum Name Service?

Het ENS-protocol zet domeinnamen om in machine-leesbare adressen met behulp van smart contracts. Elke ENS-domeinnaam krijgt automatisch de juiste gebruiker, website of adres toegewezen.

Een groot verschil tussen ENS en DNS is dat ENS gebaseerd is op de Ethereum Blockchain. Domeinnamen worden om die reden aangemaakt als NFT's op de ETH Blockchain en kunnen naar behoeften worden aangemaakt, gekocht en verkocht, waarbij elke ENS-domeinnaam slechts één keer kan worden aangemaakt op de Ethereum Blockchain.

In theorie maakt dit de Ethereum Name Service veiliger, privé en censuurbestendiger dan traditionele DNS-domeinen.

De gebruiker die als eerste een .eth-domein registreert, krijgt de rechten erop. Zolang hij het ENS-domein bezit, kan hij het vrij verhandelen, de naam verhuren of subdomeinen creëren (zoals donate.amazon.eth of electriccars.volkswagen.eth) en deze naar eigen idee vormgeven. Als een gebruiker zijn rechten op een ENS-domein echter niet verlengt, komt het domein na nog eens 90 dagen vrij.

Wat is het ENS Governance token?

Het Ethereum name service protocol had in zijn eerste drie jaar geen token in gebruik. Pas sinds het ontwikkelingsteam in november 2021 aankondigde dat het Ethereum Name Service Protocol verder zou decentraliseren door een DAO (gedecentraliseerde autonome organisatie) op te richten, werd de ENS-token gecreëerd.

Op dat moment ontving de ENS community iets minder dan 50 procent van de totale voorraad, terwijl eigenaars van .eth-domeinnamen en ENS-ontwikkelaars elk 25 procent ontvingen. Sindsdien dient ENS als de Governance token van het protocol. Zo geeft de token zijn houders het recht om te stemmen over wijzigingen binnen het protocol. Houders van het ENS-token kunnen zo de ontwikkeling van het ENS-protocol beïnvloeden, vergelijkbaar met aandeelhouders in bedrijven. ENS-houders kunnen bijvoorbeeld stemmen over hoe hoog de registratiekosten zijn voor ENS-domeinnamen. Verder kunnen ze ook bepalen wat er met de inkomsten van het protocol gebeurt.

Momenteel haalt het ENS-protocol op twee verschillende manieren geld binnen. Enerzijds via de registratiekosten die gebruikers betalen wanneer ze een .eth-domeinnaam aanmaken en anderzijds via de verlengingskosten.

Alleen al in de afgelopen 30 dagen kon de Ethereum Name Service meer dan 15,89 miljoen US dollar aan protocolinkomsten genereren, aangezien het steeds weer voorkomt dat enkele .eth-domeinnamen voor honderdduizenden US dollar worden verkocht.

Bovendien kan het gebruik van de ENS-token worden uitgebreid door wijzigingen van de ENS regels aan te nemen. Wijzigingen moeten echter worden goedgekeurd door ten minste 67 procent van de stemmen en een aanwezigheid van ten minste 5 procent van de tokens.

Samenvatting

Door zijn complexiteit is de cryptoruimte niet bijzonder beginnersvriendelijk. ENS wil deze complexiteit verminderen en belemmeringen voor toegang tot de cryptoruimte wegnemen. Door adressen om te zetten in korte, memorabele links, maakt het protocol de blockchainwereld toegankelijker en minder technisch.

Bovendien is ENS van plan om in de toekomst niet alleen .eth-domeinnamen aan te bieden, maar de hele DNS-domeinruimte open te zetten. Dit betekent dat alledaagse websites zoals amazon.nl in de toekomst aan amazon.eth kan worden gekoppeld.

Gebruikers zouden zo zonder problemen inhoud op een domein kunnen bekijken en tegelijkertijd geld kunnen sturen naar hetzelfde domein. Dit zou bijzonder nuttig kunnen zijn voor online winkels of andere dienstverlenende bedrijven.

Met meer dan 1,67 miljoen geregistreerde domeinnamen die eigendom zijn van meer dan 482.000 verschillende mensen, is ENS momenteel het grootste protocol voor naamdomeinen in de cryptoruimte.

ENS zal niet veel waard zijn als er in de toekomst een vergelijkbaar protocol tot stand komt op een andere, populairdere blockchain. Maar het zijn niet alleen vergelijkbare projecten op andere blockchains die ENS in de problemen kunnen brengen; ook de concurrentie binnen het ETH-ecosysteem kan een bedreiging vormen voor ENS. Met name Unstoppable Domains en Aave's Lens Protocol zijn serieuze concurrenten.

Lees ook: Hoe Cosmos het Web 3.0 wil revolutioneren

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven