Nieuws - Edward Snowden bekritiseert Coinbase voor het naleven van de regelgeving

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Edward Snowden bekritiseert Coinbase voor het naleven van de regelgeving

Edward Snowden bekritiseert Coinbase, voor het naleven, van de regelgeving

Klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen over de nauwe relatie van Coinbase met toezichthouders en vergelijkt de beurs met Facebook.

Ex-NSA medewerker en klokkenluider Edward Snowden heeft scherpe kritiek geuit op de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase vanwege zijn omgang met gebruikersgegevens en zijn nauwe relatie met de toezichthouders.

Giftig en Gênant

In een interview noemde Edward Snowden het strenge streven van Coinbase naar identificatie- en witwaswetten "giftig en gênant". De nalevingsstrategie van de cryptobeurs, zei hij, blijft door zijn acties centralisatie en datalekken aanjagen. De klokkenluider vergeleek de opkomst van de cryptobeurs als een centrale introductie, met de eerste sociale mediagigant Facebook. Volgens Snowden werd het platform door sommige "onwetende" gebruikers gezien voor het internet zelf. Zonder dat ze het wisten verzamelde Facebook enorme hoeveelheden gegevens en informatie, zei Snowden. Volgens de klokkenluider staat er voor de cryptosector iets gelijkenis te wachten. Vooral omdat bedrijven als Coinbase en overheden die zich bij de sector hadden aangesloten "de belangen van de gebruikers negeerden".

Cryptosector loopt gevaar

Snowden beweerde ook dat de cryptosector het gevaar liep om de fouten te herhalen die de internetsector in de begindagen van Web 2.0 had gemaakt bij zijn wereldwijde aanpassing. Snowden beschuldigde Coinbase ervan "Het naleven van de regelgeving boven de idealen van de blockchain stonden". Dit bevordert de winst, maar helpt de samenleving niet, aldus Snowden.

Bovendien is volgens Snowden het monitoren van gebruikersgegevens en -gedrag geen taak voor cryptobeurzen, maar voor overheden of de politie. Hij riep daarom alle cryptobeurzen op om "strategischer te buigen". Zij moeten ook "de sector verlaten" en ruimte maken voor de "protocollen en waarden" waarop de sector is gebouwd. Het is echter twijfelachtig of de kritiek van Edward Snowden op open oren zal vallen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven