Nieuws - Donald Trump maakt van crypto en CBDC’s een verkiezingsthema

Door Ted Maas

Donald Trump maakt van crypto en CBDC’s een verkiezingsthema

Donald Trump maakt van crypto en CBDC’s een verkiezingsthema

Dit jaar zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Donald Trump probeert stemmen te winnen onder de Republikeinen – zo maakte hij een belofte over cryptocurrencies.

De verkiezingscampagne in de Verenigde Staten is in volle gang. Republikeinse politici strijden om de presidentskandidatuur. Ook op de agenda: cryptocurrencies. Voormalig president Donald Trump belooft zijn achterban in New Hampshire dat hij geen centrale bank token, een zogenaamde CBDC, zal invoeren.

Hier zijn al jaren plannen voor, onder andere in de VS. CBDC's zijn al een realiteit in sommige landen, met name in China. Daar werd de e-yuan geïntroduceerd, een token die steeds meer door de overheid aan de bevolking word opgedrongen. De kritiek op CBDC's: als cryptocurrency vertegenwoordigen ze "programmeerbaar geld". Critici zien dit als totale surveillance, volledige controle en censuur van de bevolking.

Donald Trump speelt ook in dit verhaal. Trump zegt: "Als jullie president zal ik nooit toestemming geven voor de creatie van een digitale munt van de centrale bank. Zo'n valuta zou de federale overheid, onze federale overheid, absolute controle geven over jullie geld ... Ze zouden je geld kunnen afpakken en je zal het niet eens doorhebben dat het weg is."

Donald Trump heeft niet veel met cryptocurrencies. Eerder noemde hij ze "oplichterij". Toch hield het Trump niet tegen om zelf twee NFT-collecties te lanceren. Met succes want beide waren snel uitverkocht.

Donald Trump is een van de meest controversiële Amerikaanse politici van de afgelopen decennia - zelfs in delen van zijn eigen partij. Trump roept  vaker op om  "te vechten tegen het establishment", bijvoorbeeld tijdens de bestorming in Washington op 6 januari 2021. Een ding is zeker, als Trump iets zegt, schrijft de media mee.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven