Nieuws - Dit zijn de tien rijkste cryptomiljardairs

Door Mike Hesp

Dit zijn de tien rijkste cryptomiljardairs

Dit zijn de tien rijkste cryptomiljardairs

Van Michael Saylor tot Satoshi Nakamoto: dit zijn de rijkste crypto persoonlijkheden. En hun verbazingwekkende verhalen.

Ambitieuze hedgefondsmanagers, controversiële pioniers en genieën gehuld in mysterie: de opkomst van Bitcoin en co. heeft veel mensen rijk gemaakt - sommigen zelfs cryptomiljardairs. De tien rijkste cryptobeleggers en hun avontuurlijke verhalen.

Plaats 10: Michael Saylor (1,2 miljard dollar).

Hij is de CEO van MicroStrategy, een miljardair en een echte Bitcoin-aanhanger. Elke ochtend deelt hij op Twitter een bullish Bitcoin meme. Met zijn bedrijf heeft hij ook Bitcoin in handen sinds 2020. Sommigen zien hem als een pionier, anderen als een ingewikkelde schreeuwer. Feit is: MicroStrategy bezit bijna één procent van de totale hoeveelheid Bitcoins, ongeveer 152.000 BTC, het equivalent van enkele miljarden Amerikaanse dollars. Saylor's eigen fortuin bedraagt 1,2 miljard US dollar.

Plaats 9: Matthew Roszak (1,4 miljard dollar)

Minder bekend, maar nog rijker: Matthew Roszak heeft een fortuin van 1,4 miljard dollar. Hij is vooral actief als investeerder in de cryptosector. Hij werkte in de traditionele financiële sector tot 2012, toen hij Bitcoin en Co ontdekte. Hij is bestuurslid van de blockchain startup Bloq en medeoprichter van het vroege DeFi-platform Vesper Finance, beide gelanceerd met Jeff Garzik, een van de kernontwikkelaars van Bitcoin.

Plaats 8: Nikil Viswanathan (1,8 miljard dollar)

Nikil Viswanathan is medeoprichter van Alchemy, een toonaangevend Web3 platform dat wordt gesteund door Google, Charles Schwaab en andere zwaargewichten uit de oude wereld. Het wordt ook wel het "Microsoft van Blockchain" genoemd omdat tientallen bedrijven zijn software gebruiken.

Plaats 7: Marc Andreessen (1,8 miljard US dollar)

Hij is een soort schaduwkeizer van Web3, een VC-magnaat en internetpionier. De carrière van Marc Andreessen begon als programmeur tijdens de geboorte van het internet, bij Netscape in de jaren negentig. Tegenwoordig leidt hij a17, misschien wel het machtigste Web3 hedgefonds ter wereld, met belangen in bijna elk groot bedrijf (Coinbase, Ripple en Alchemy etc.). Hij is ook bekend van het invloedrijke essay: Software Is Eating The World. Het resultaat: een fortuin van 1,8 miljard dollar.

Plaats 6: Jed McCaleb (2,4 miljard US dollar).

Hij richtte in 2012 Mt. Gox op, de eerste grote Bitcoinbeurs. Daarna was hij in 2013 medeoprichter van Ripple, een van de grootste cryptocurrencies ter wereld. En tot slot ging hij in 2014 voor zichzelf beginnen met Stellar, een blockchain die ontworpen was voor snelheid, maar die al snel irrelevant werd. Het grootste deel van zijn rijkdom komt van verkochte Ripple tokens. Jed McCaleb bezat er negen miljard van. Met zijn nieuwe startup 'Vast' wil hij nu naar de maan. Maar niet alleen metaforisch: hij wil het eerste ruimtestation met kunstmatige zwaartekracht bouwen. Zijn fortuin: 2,4 miljart dollar.

5e plaats: Chris Larsen (2,6 miljard dollar)

Au. Chris Larsen bezat in 2018 nog bijna 60 miljard dollar. Vandaag is dat "slechts" 2,6 miljard. Hoe hij aan de zware rijkdom kwam? De oprichting van Ripple, een van de meest succesvolle (en controversiële) cryptocurrencies ter wereld. Tot 2014 was hij nog CEO van het bedrijf. Herhaaldelijk bekritiseerd: zijn donaties - vaak voor bewakingscamera's van de politie, enkele miljoenen dollars. Ook: een campagne van Greenpeace tegen Bitcoin: "Change the Code, not the Climate". Daarin werd geëist: Bitcoin moet overstappen op Proof of Stake.

4e plaats: De Winklevoss-tweeling (3 miljard dollar)

Zij waren de eerste Bitcoin-miljardairs: Cameron en Tyler Winklevoss kochten Bitcoin voor het eerst in 2012, voor ongeveer 10 Amerikaanse dollar. Tegenwoordig zijn ze vooral bekend als de oprichters van Gemini, een van de toonaangevende cryptobeurzen in de VS, en Nifty, lange tijd een toonaangevende marktplaats voor NFT. Ze zijn ook bekend van de film "The Social Network". Het gaat over het ontstaan van Facebook. En een geweldig drama. Mark Zuckerberg heeft ooit op Harvard het idee voor Facebook van hen gestolen, zo beschuldigen ze. Hun fortuin, elk ongeveer 1,5 miljard US dollar.

3e plaats: Brian Armstrong (3,1 miljard dollar).

Hij is de oprichter van Coinbase, de grootste cryptobeurs in de VS. En voor sommigen: de "koning van crypto". Zijn rolmodellen: Elon Musk en Steve Jobs. In de rechtszaal vecht hij tegen de SEC tegen willekeurige maatregelen. Op Twitter scheldt hij zijn critici soms de huid vol. Onaangenaam: Toen medewerkers van Coinbase protesteerden tegen een "giftige werkcultuur", noemde hij ze alleen maar "dom" en dreigde met opstappen. Zijn fortuin: 3,1 miljard dollar.

2e plaats: Changpeng Zhao (10 miljard dollar)

Opgegroeid in arme omstandigheden in China, is Changpeng Zhao nu een van de rijkste mensen ter wereld. Hij richtte in 2017 Binance op, nu 's werelds grootste cryptobeurs. Vandaag zit hij gevangen in het kruisvuur van de Amerikaanse justitie. De beschuldigingen wegen zwaar: van ernstige fraude tot marktmanipulatie. Zijn fortuin: 10 miljard dollar.

1e plaats: Satoshi Nakamoto (19-25 miljard dollar)

Hij zou tussen de 750.000 en meer dan een miljoen Bitcoin bezitten. En niemand kent zijn identiteit: we hebben het over Satoshi Nakamoto, de mysterieuze uitvinder van Bitcoin. Hij dook onder in april 2011. Sindsdien hebben velen zijn identiteit geclaimd. Maar niemand heeft kunnen overtuigen. Zijn fortuin ligt tussen de 19 en 25 miljard US dollar. Maar Satoshi Nakamoto heeft nooit de Bitcoin aangeraakt die met hem verbonden zou zijn. Toch zijn er mysterieuze wallet-adressen die actief worden na een lange tijd van inactiviteit. Dat was het geval in 2021 toen een wallet-adres uit de tijd van Satoshi Nakamoto plotseling weer actief werd. Was dit Satoshi Nakamoto?

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven