Nieuws - Dit zijn de grootste cryptowhales ter wereld

Door Luc Vesters

Dit zijn de grootste cryptowhales ter wereld

Wallets en Whales

Het blockchainanalysebedrijf Arkham Intelligence publiceert de rijkdom van 's werelds rijkste cryptowhales. Cryptowhales zijn mensen of groepen die een grote hoeveelheid van een cryptocurrency hebben. Omdat ze zoveel bezitten, kunnen ze invloed hebben op de prijs van die munten.

De lijst wordt aangevoerd door Tron-oprichter Justin Sun, die volgens Arkham 1,1 miljard dollar aan cryptocurrencies bezit. Het grootste deel van zijn vermogen is echter niet zijn eigen cryptocurrency Tron (TRX), maar de stablecoin USDD. Sun heeft 275 miljoen dollar in die laatste.

Op de tweede plaats staat de vrij onbekende Rain Lõhmus. Volgens Arkham heeft de oprichter van LHV Bank een cryptovermogen van in totaal USD 772 miljoen. Lõhmus had al publiekelijk toegegeven dat hij eind 2023 de toegang tot zijn portemonnee verloor. De oprichter van de Estse bank had een wallet met 250.000 ether, waarvan hij de private key was kwijtgeraakt. "Het is geen geheim dat ik een portemonnee heb met 250.000 Ethereum-eenheden," zei de cryptowhale eind oktober in een interview met het Estse radiostation Vikerraadio.

Vitalik Buterin komt op de derde plaats. De oprichter van Ethereum heeft momenteel een fortuin van 760 miljoen dollar. Het zal niemand verbazen dat Buterin het grootste deel (USD 757 miljoen) van zijn vermogen in ETH houdt.

De kandidaat op de vierde plaats kan ook alleen maar glimlachen over zijn rijkdom. Stefan Thomas, voormalig CTO bij Ripple, zit op USD 452 miljoen waar hij geen toegang toe heeft. Zijn hele digitale vermogen is opgeslagen in 7.002 BTC, waar Thomas geen toegang meer toe heeft. De Bitcoin was afkomstig van een betaling die de ontwikkelaar in 2011 had ontvangen voor Bitcoin-content. Thomas wees een aanbod van de crypto-hersteldienst Unciphered af om de toegang tot de harde schijf waarop de private key is opgeslagen te herstellen.

Cryptografie beveiligt cryptocurrencies zoals Bitcoin. Maar als gebruikers fouten maken - zoals het verliezen van hun private key - zijn de coins voor altijd verloren. Dus veel Bitcoin zijn voor altijd verloren.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven