Nieuws - Dit zal belangrijk zijn voor crypto en Bitcoin deze week

Door Mike Hesp

Dit zal belangrijk zijn voor crypto en Bitcoin deze week

Ethereum (ETH)
Bitcoin (BTC)
Bitcoin
Ethereum 2.0
Economics
United States

Beleggers in de crypto-ruimte moeten de volgende relevante economische en financiële gegevens in de huidige handelsweek van 29 augustus tot 2 september goed in de gaten houden.

De winstnemingen op de Europese en Amerikaanse aandelenindices, die medio augustus begonnen, hielden in de afgelopen handelsweek onverminderd aan. Zo was er een minder sterk krimpend bruto binnenlands product in de VS geven de Amerikaanse Federal Reserve meer speelruimte in zijn poging de aanhoudend hoge inflatie terug te brengen tot de gewenste langetermijndoelstelling van 2 procent. Fed-voorzitter Powell heeft tijdens de bijeenkomst in Jackson Hole afgelopen vrijdag opnieuw bevestigd dat de Fed van plan is de rente verder aanzienlijk te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. Hij verwierp daarmee duidelijk de eis van sommige marktdeelnemers dat de Fed haar ''havikistische monetaire beleid'' zou moeten heroverwegen. Volgens Powell moet de Amerikaanse economie zich moeten voorbereiden op een moeilijke ontwikkeling in de nabije toekomst. Onmiddellijk na de aankondigingen van de Fed-chef verkochten beleggers op grote schaal hun beleggingen, waardoor de wereldwijde financiële markten in een neerwaartse spiraal terechtkwamen.

De Bitcoin (BTC) prijs corrigeerde aanzienlijk en viel terug naar de all-time high van 2017 in de buurt van de psychologische prijsmarkering van 20.000 US dollar. Ethereum (ETH) viel ook terug naar zijn hoogtepunt van 2017, ongeveer twee weken voor "The Merge". Na een volatiele laatste handelsweek met aanzienlijke prijscorrecties, zullen marktdeelnemers de komende handelsdagen eerst kijken naar verse gegevens over het CB-consumentenvertrouwen, voordat het belangrijke Amerikaanse arbeidsmarktrapport aan het einde van de week waarschijnlijk voor nieuw prijsmomentum zal zorgen.

CB Consumentenvertrouwen geeft nieuwe aanwijzingen over het gedrag van eindverbruikers in de VS

De stortvloed aan cijfers begint morgen, dinsdag 30 augustus, om 14.30 uur (CET) met nieuwe cijfers over het CB Consumentenvertrouwen in de VS. Het consumentenvertrouwen weerspiegelt het optimisme van de consument in de Amerikaanse economie. De prognose voor augustus ligt met 97,5 boven de gepubliceerde cijfers voor de vorige maand. In juli bedroeg het consumentenvertrouwen 95,7, wat lager was dan de voorspelde 97,2. Als de verwachtingen van analisten opnieuw niet worden gehaald en het consumentenvertrouwen opnieuw daalt, zal de economische neergang in de VS verder worden bevestigd. De Amerikaanse Federal Reserve zal de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen dan ook op de voet volgen en er bij haar volgende renteaanpassingen rekening mee houden.

Daarnaast wachten beleggers op het besluit van de Security and Exchange Commission (SEC) op dinsdag over de aanvraag voor een Bitcoin spot ETF door Cathie Woods' bedrijf ARK-Invest. Aangezien echter alle aanvragen voor de notering van een Bitcoin spot ETF tot nu toe door de SEC zijn afgewezen, wordt een goedkeuring door de SEC momenteel als onwaarschijnlijk beschouwd. Als de SEC daarentegen goedkeuring verleent, zou dit in een eerste reactie een bullish effect moeten hebben op de prijsontwikkeling van Bitcoin en de gehele cryptomarkt.

Indexcijfer van de consumptieprijzen voor de eurozone voor het midden van de week

Op de laatste handelsdag van de maand, 31 augustus, zal om 11.00 uur (CET) de consumentenprijsindex (CPI) voor de maand augustus voor de eurozone worden bekendgemaakt. De marktdeelnemers voorspelden een jaar-op-jaar stijging met 9,0 procentpunten. In de voorgaande maand juli bedroeg de CPI 8,9%, wat boven de prognose van 8,6% lag. Als de richtlijnen van de deskundigen opnieuw worden overschreden, zal de druk op de Europese Centrale Bank ECB waarschijnlijk verder toenemen. ECB-chef Lagarde zal bij het volgende rentebesluit op 8 september het belangrijkste rentetarief wellicht opnieuw forser moeten verhogen om de aanhoudend hoge inflatie in de eurozone tegen te gaan. Nog een hoge consumentenprijsindex is een andere bearish indicatie voor de prijsontwikkelingen van risicovolle activaklassen zoals de cryptomarkt.

EMI Purchasing Managers' Index en arbeidsmarktgegevens VS sluiten eerste handelsweek september af

Op donderdag 1 september kijken beleggers uit naar de publicatie van de ISM Purchasing Managers' Index (EMI) voor de Amerikaanse verwerkende industrie. Om 16.00 uur (CET) zal het Institute for Supply Management in de VS de resultaten presenteren van zijn maandelijkse enquête onder 370 inkoopmanagers en bedrijfsleiders uit 62 bedrijfstakken. De huidige prognose van de deskundigen voor augustus is 52,6, tegen 52,8 de vorige maand. Dalende EMI-cijfers hebben gewoonlijk een negatief effect op de Amerikaanse dollar. Een opnieuw zwakke inkoopmanagersindex kan van invloed zijn op het geplande rentebeleid van de Fed in de komende maanden.

Aan het eind van de week op 2 september zullen om 14.30 uur de non-farm payrolls (NFP) cijfers voor augustus bekend worden gemaakt. De NFP-cijfers beschrijven de maandelijkse verandering in de non-farm payrolls. De NFP-gegevens worden beschouwd als de belangrijkste en meest betekenisvolle maatstaven onder de Amerikaanse economische indicatoren. De prognose voor de maand augustus is dat er slechts 250 duizend nieuwe banen zullen bijkomen. In de voorgaande maand juli kwamen er 528 duizend nieuwe banen bij. Indien zelfs de aanzienlijk lagere richtlijnen van de deskundigen worden onderboden, zou dit een duidelijke aanwijzing zijn van een afkoeling van de Amerikaanse economie. Nogmaals, Fed-voorzitter Powell zou bij toekomstige rentebesluiten rekening moeten houden met deze negatieve ontwikkeling op de arbeidsmarkt om een volledige ineenstorting van de economische ontwikkeling in de VS te voorkomen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven