Nieuws - Dit was de reden voor de FTX-hack van 400 miljoen dollar

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Dit was de reden voor de FTX-hack van 400 miljoen dollar

FTX
Dit was de reden voor de FTX-hack van 400 miljoen dollar

In november 2022 verdween 400 miljoen Amerikaanse dollar van FTX. Drie daders zijn nu aangeklaagd. Dit is de achtergrond.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie DOJ heeft drie mensen aangeklaagd voor het orkestreren van een SIM-swapfraude tegen FTX.

Zoals Bloomberg meldt, zijn de daders drie mannen uit Illinois, Colorado en Indiana. De autoriteiten beschuldigen hen van fraude en identiteitsdiefstal.

Volgens de aanklacht verkregen de aanvallers de persoonlijke gegevens van ongeveer 50 slachtoffers. De mannen overtuigden providers van mobiele telefonie vervolgens om de telefoonnummers van de slachtoffers naar hun bezit over te dragen, vervolgt de aanklacht.

"Het verwisselen van simkaarten vereist geen geavanceerde hackingvaardigheden, maar is gebaseerd op psychologische manipulatie - of omkoping - van agenten van de telecomklantenservice," aldus Bloomberg.

Zelfs 's werelds machtigste toezichthouder was onlangs het slachtoffer van zo'n simkaartruilaanval. Dit resulteerde in een vals rapport over de Bitcoin Spot ETF op het X-account van de SEC.

De aanval van de drie mannen leidde tot een hack kort na het faillissement van FTX in november 2022, waarbij $400 miljoen dollar verdween. Met behulp van de gestolen telefoongegevens onderschepten de daders de toegangssleutels tot de portemonnee van FTX, aldus het verhaal.

Oprichter Sam Bankman-Fried (SBF) werd destijds verantwoordelijk gehouden voor de diefstal. Het feit dat de ex-CEO niets te maken had met de hack zal echter geen verzachtend effect hebben op zijn straf. SBF is namelijk al schuldig bevonden op meer dan vijf aanklachten - hem hangt meer dan 100 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven