Nieuws - Dit is waar Ethereum en Solana ruzie over maken

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Dit is waar Ethereum en Solana ruzie over maken

Solana (SOL)
Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Dit is waar Ethereum en Solana ruzie over maken

Bullish nieuws over Solana wakkert oude debatten over de potentieel dominante blockchaintechnologie weer aan.

Ja, de cryptosector zit diep in een bear market. Dat is te merken aan het feit dat de (overgebleven) voorstanders niets beters lijken te bedenken dan een nieuwe ronde van "mijn blockchain tegen jouw blockchain" te openen. Opnieuw in de schijnwerpers: Solana en Ethereum. Beide hebben eigenlijk niets te klagen. Daarom is er een ruzie.

In de linkerhoek staat het project dat met bloeiende Layer 2- en Staking-ecosystemen voortdurend nieuwe all-time highs bereikt, althans op fundamenteel niveau. In de rechterhoek staat het project dat niet alleen de ineenstorting van FTX lijkt te hebben overleefd. Nee, Solana scoort ook met commerciële successen in het hersteljaar 2023, waaronder een Shopify partnerschap en meest recent de integratie van Visa en USDC voor wereldwijde betalingsverwerking. De reden voor de laatste "ruzie" is echter de aankondiging van MakerDAO baas Rune Christensen, die Solana's code wil gebruiken voor zijn "NewChain" project. Hij wees alle Ethereum implementaties af als ongeschikt. De verontwaardiging volgde onmiddellijk.

Het oude verhaal: tribalisme in cryptospace

Vooral Ethereum oprichter Vitalik Buterin leek dit nieuws niet erg leuk te vinden. De gevestigde DeFi-speler MakerDAO "torpedeert zichzelf in vreemde richtingen", zei Buterin in een Discord-server. Hij ontdeed zich prompt van de rest van zijn MKR aandelen. Of dit nu uit protest was tegen de Solana integratie of tegen de algemene koers van het DeFi project is niet duidelijk. Maar niet alleen Buterin, maar ook brede delen van de Ethereum gemeenschap leken niet enthousiast over Christensen's gepresenteerde "Endgame" plan. Verwijzingen naar bestaande Layer 2-oplossingen van Ethereum, zoals de OP-stack, stroomden binnen bij de Maker-oprichter. Hij probeerde zichtbaar de menigte te kalmeren.

Wat de Ethereum gemeenschap verafschuwde als overhaaste roekeloosheid, zagen Solana aanhangers ondertussen als duidelijke aanmoediging. Hoewel Ethereum aanhangers wezen op Solana's mislukkingen in het verleden. Het besluit van Christensen geeft de "snelste blockchain ter wereld" de "erkenning die het verdient", zoals een gebruiker op X beweerde. Het voorstel is een "bewijs van het harde werk en de techniek achter Solana", vond een ander.

Solana en Ethereum: samen beter?

Er waren ook pogingen tot verzoening van de kant van de oprichter van Solana, Anatoly Yakovenko. "Alle mensen in crypto" waren volgens hem "goede mensen" die het beste eruit haalden door constante, kritische vragen te stellen. Zijn verwijzing suggereert dat de cryptosector meer kans maakt op de langverwachte massale adoptie, niet man tegen man, maar hand in hand.

Bij Visa's recente integratie van USDC-betalingen gebruikt het bedrijf zowel Solana als Ethereum. MakerDAO heeft ook geen plannen om Ethereum te verlaten, alleen om Yakovenko's blockchaincode te gebruiken voor een efficiënt back-end ontwerp. Coëxistentie lijkt dus niet alleen mogelijk, maar onvermijdelijk voor de gewenste aanpassing. In deze context spreekt Christensen over de "wereldwijde, multichain netwerkeconomie" die blockchains binnenkort zullen vormen. Voorbeelden zoals LayerZero of het nieuwe CCI protocol van Chainlink laten zien dat ontwikkelaars zich al voorbereiden op deze toekomst.

Voor de komende gebruikers maakt het niet uit welke technologie op de achtergrond wordt gebruikt. Wat voor hen telt is de gebruikerservaring aan de voorkant. Volgens de Maker-oprichter is Ethereum nog steeds het meest geschikt voor de "user-facing kant" vanwege de netwerkeffecten. In de komende jaren is het denkbaar dat hybride projecten zoals Neon EVM de overhand krijgen. Als de "snelste blockchain ter wereld" en een van de veiligste samengaan, zou crypto weer veel dichter bij de Web3-droom kunnen komen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven