Nieuws - Dit is hoeveel het Bitcoin Lightning Network is gegroeid

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Dit is hoeveel het Bitcoin Lightning Network is gegroeid

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
Dit is hoeveel het Bitcoin Lightning Network is gegroeid

De financiële dienstverlener van Bitcoin, River, publiceert cijfers over het Lightning Network. Zelfs in een dalende markt laat het netwerk van de tweede laag een robuuste groei zien.

Lightning wordt door Bitcoiners gezien als het antwoord op de problemen met het schalen van het Bitcoin-netwerk. Het principe is snel uitgelegd: in plaats van elke transactie on-chain te posten, vertrouwt het netwerk op zogenaamde offchain betaalkanalen en stuurt het saldo van twee kanalen pas na enige tijd naar de blockchain. Het netwerk wordt in principe als efficiënt beschouwd.

Maar hoe zit het met het gebruik van het netwerk? Daar zijn nu nieuwe cijfers over, verzameld door de financiële dienstverlener River.

Alleen al in augustus van dit jaar verwerkte het Lightning netwerk meer dan 6,5 miljoen transacties. Ter vergelijking: twee jaar eerder waren dat er 503.000 - een stijging van 1.212 procent.

Groei van het Lightningnetwerk in een notendop

Bron: River

Desondanks sturen gebruikers nog steeds meer BTC van A naar B op de Bitcoin hoofdlaag. In het rapport schrijft River:

Gemiddeld verwerkt Lightning elke dag minstens 47 procent van de Bitcoin-transacties op de Bitcoin Blockchain. Op maandbasis komt dit overeen met 14 dagen aan Bitcoin-transacties op de blockchain.

Gemiddeld komt het volume neer op 2,5 transacties per seconde op Lightning en 4,4 transacties per seconde on-chain. Volgens River is een van de belangrijkste redenen voor de on-chain overhang het gebrek aan integratie van het betalingsnetwerk op exchanges. Op dit moment ondersteunen slechts een handvol BTC exchanges het second-layer netwerk.

Transactievolume neemt gestaag toe

Geschatte groei in transactievolume

Bron: River

Logisch: Als het gebruik van het schalingsnetwerk toeneemt, nemen de overgebrachte volumes ook toe. In augustus 2023 verstuurden gebruikers in totaal 2.950 BTC via Lightning. Dit komt overeen met een transactievolume van $78,18 miljoen - een toename van 874 procent gemeten in BTC.

Lightning: Microtransacties domineren

Vooral populair voor microtransacties: Het Lightning Network.

Bron: River

Zoals de grafiek hierboven laat zien, wordt Lightning voornamelijk gebruikt voor microtransacties in de één- tot driecijferige Satoshi range. De use case lijkt dus te werken. Het second-layer netwerk moest immers het probleem van omslachtige en dure transacties oplossen. Gemiddeld verstuurden gebruikers in augustus 2023 ongeveer 44.700 sats per transactie, met een waarde van 11,84 Amerikaanse dollar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven