Nieuws - Dit is hoe Duitsland de MiCA wil implementeren

Door Luc Vesters

Dit is hoe Duitsland de MiCA wil implementeren

Wet en regelgeving
Scams, criminaliteit en fraude

Toen de MiCA in juli 2023 van kracht werd, vierde Crypto Europe de regelgeving als een mijlpaal. Na jaren van discussies, verbodsdebatten en compromissen werd eindelijk het eerste uniforme wettelijke kader voor cryptoaanbieders vastgesteld. Sindsdien zijn de voorbereidingen in de Europese Unie in volle gang. Zo ook in Duitsland. Het federale ministerie van Financiën (BMF) wil hier nu zelfs nieuwe wetten voor maken. Advocaat Hagen Weiss, sprak met BTC-ECHO: Hoewel hij het initiatief toejuicht, vreest hij ook dat bedrijven het land zullen verlaten als er niet sneller licenties worden verleend.

Een van de kernpunten van de stoplichtregering is de centrale modernisering van Duitsland. Of het nu gaat om de energiesector, de spoorwegen of de economie: de Bondsrepubliek moet "meer vooruitgang durven boeken" - ook in de financiële sector. "We maken de Europese wetgeving voor het toezicht op de financiële markten geschikt voor digitalisering en complexe bedrijfsstructuren," aldus het regeerakkoord tussen de SPD, de Groenen en de FDP. Dit vereist ook een "gemeenschappelijk Europees toezicht" voor de cryptosector.

De Europese Unie legde de basis hiervoor in juli 2023 toen MiCA (Markets in Crypto Assets) officieel werd aangenomen. De verordening biedt de cryptosector in de EU voor het eerst een uniform kader voor Bitcoin, Ethereum en Co. Vergunningseisen, strikte scheiding van klant- en bedrijfsfondsen of de verplichte publicatie van whitepapers zijn slechts enkele van de nieuwe regels waar crypto-aanbieders zich aan moeten houden.

Meer bevoegdheden voor BaFin

Sinds MiCA van kracht is geworden, zijn de EU-lidstaten bezig met de implementatie van de verordening. Ook in Duitsland zijn de voorbereidingen in volle gang. Hiervoor wil de federale overheid niet alleen bestaande wetten aanpassen, maar ook nieuwe wetten creëren. Een daarvan is de "Crypto Market Supervision Act" (KMAG). Het federale ministerie van Financiën heeft vorige week een wetsontwerp ter discussie vrijgegeven.

De regelgeving heeft vooral gevolgen voor aanbieders van cryptodiensten en is bedoeld om investeerders beter te beschermen tegen fraude. "Uiteindelijk gaat het om nieuwe regels voor crypto-activa, evenals gerelateerde kwesties van anti-witwas en cyberbeveiliging," legt Hagen Weiss uit aan BTC-ECHO. De advocaat van het zakenadvocatenkantoor Dentons begeleidde jarenlang het creatieproces van MiCA. Hij juicht het toe dat er nu aparte wetten worden gemaakt om de EU-verordening te implementeren: "Dit erkent dat crypto-activa een speciale positie hebben in de digitale vermogensmarkt."

Een focus van de nieuwe regelgeving is bijvoorbeeld voor de BaFin. De Duitse beurstoezichthouder had tot nu toe te weinig speelruimte om actief op te treden tegen fraude in de cryptosector. Daar moet verandering in komen met de KMAG. Dit geeft de BaFin "specifieke bevoegdheden", inclusief sanctiemogelijkheden om onregelmatige activiteiten te bestraffen, legt Weiss uit. De advocaat benadrukt echter verder dat het belangrijk is om "niet alleen problemen te zien", maar om proactief samen te werken met de bedrijven.

"Meer snelheid met vergunningen"

Hoewel Duitsland Europese eisen moet implementeren met de wet, heeft het zeker speelruimte in het ontwerp om zichzelf cryptovriendelijker te maken, zegt Weiss. Een belangrijk punt: Er moet meer snelheid komen in het uitgeven van vergunningen. BaFin geeft bedrijven al bijna twee jaar toestemming om cryptocurrencies op te slaan. De zogenaamde crypto custody licentie is in zekere zin een voorloper van MiCA. De aanvragen bij de beurstoezichthouder stapelen zich dan ook op en tot nu toe heeft slechts een handjevol van de aanvragers goedkeuring gekregen.

Daarom eist Weiss: "Je moet zowel cryptostartups als gevestigde instellingen met crypto-ambities een snel implementeerbaar, duidelijk en aantrekkelijk licentieperspectief bieden." Uiteindelijk is "niemand erbij gebaat" als cryptobedrijven uit andere Europese landen de Duitse markt betreden en de digitale economische macht van Duitsland wegvalt, aldus de advocaat.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven