Nieuws - Dit is hoe Changpeng Zhao volgens de SEC cryptoprijzen manipuleerde

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Dit is hoe Changpeng Zhao volgens de SEC cryptoprijzen manipuleerde

Binance Coin (BNB)
Exchanges
Wet en regelgeving
VS
Dit is hoe Changpeng Zhao volgens de SEC cryptoprijzen manipuleerde

Valse handelsvolumes, opgepompte prijzen: Binance zou zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan wash trading. Waarom dit de hele cryptomarkt in gevaar brengt.

De beschuldiging is ernstig: Binance CEO Changpeng "CZ" Zhao zou de prijzen op zijn cryptobeurs hebben gemanipuleerd met zijn eigen market maker. Dit beweert de SEC in haar aanklacht tegen Binance (vanaf p. 65). Het fenomeen wordt wash trading genoemd. En het kan het vertrouwen in de hele markt aan het wankelen brengen.

Voor de buitenwereld beroemt Binance zich op de beste beveiligingsmaatregelen tegen dit soort misdaden. On-chain analyse tools, AI technologie en menselijke intelligentie: Binance is veilig voor manipulatie. Achter de schermen ziet het er anders uit. In januari 2021 schreef een medewerker van Binance aan haar baas, Catherine Coley, dat er blijkbaar niets is om wash trading te voorkomen. Ze meldde: "Ik heb het net zelf getest, een order verkocht vanuit mijn eigen aanbod." Catherine Coley is de directeur van BAM Trading, de exploitant van Binance.US.

Ernstiger is dat Sigma Chain, een marketmaker die persoonlijk onder controle staat van CZ, door de SEC wordt beschuldigd zelf op grote schaal aan wash trading te hebben gedaan. Alleen al in de eerste helft van 2022 verhandelde Sigma Chain 48 van de 51 nieuwe beursgenoteerde activa. Toen COTI op 6 april 2022 genoteerd werd, was het verantwoordelijk voor bijna 35 procent van het volume. In een ander geval was het "99 procent van het handelsvolume van het eerste uur". Tegen het einde van de dag was dat 70 procent. Van één Sigma Chain-account kocht CZ naar verluidt een jacht voor elf miljoen US dollar.

Waarom wash trading zo gevaarlijk is

"Beschuldigingen van wash trading tegen een organisatie of individu zijn zorgwekkend", vertelt advocaat Joshua Klayman aan de Duitse BTC-ECHO. "Omdat ze de kern van zoveel dingen raken: Als je het handelsvolume of de vraag naar een activum niet kunt vertrouwen, roept dat vragen op over prijsvorming, marktkapitalisatie en liquiditeit. En zelfs over de ware omvang van een beurs." Ex-SEC-advocaat John Reed Stark gaat nog een stap verder met de Binance-zaak: "Het stelt alle gegevens met betrekking tot crypto ter discussie," vertelt hij aan Bloomberg.

Wash trading wordt beschouwd als een vorm van marktmanipulatie en is strafbaar. In de meeste gevallen opent een persoon of bedrijf twee of meer accounts op een platform. Mensen kopen en verkopen activa voor zichzelf om de prijs te manipuleren en liquiditeit en vraag te vervalsen.

Volgens een rapport van het National Bureau of Economic Research is 70 procent van het handelsvolume op ongereguleerde exchanges wash trading. Uit een onderzoek van Forbes naar 157 gecentraliseerde exchanges bleek ook dat meer dan de helft van alle Bitcoin-transacties wash trading is. Miljardair investeerder en cryptofan Mark Cuban waarschuwde in een interview in januari 2023: "De volgende crypto-implosie zal komen van de ontdekking en verwijdering van wash trading op gecentraliseerde exchanges."

Binance hult zich in stilte

Tot nu toe heeft Binance nog geen weerwoord gegeven, maar alle aantijgingen scherp ontkend. Een vraag van BTC-ECHO bleef onbeantwoord. "We zullen ons fel verdedigen," zei het in een officiële verklaring. "De klachten presenteren slechts één kant van de vermeende feiten. We hebben de andere kant nog niet gehoord," waarschuwt Joshua Klayman. Binance verzamelt momenteel een team van topadvocaten om zich schrap te zetten voor een langdurig juridisch proces.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven