Nieuws - Deze vijf mining pools domineren in 2023

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Deze vijf mining pools domineren in 2023

Bitcoin (BTC)
Mining
Deze vijf mining pools domineren in 2023

Decentralisatie is een ideaal van Bitcoin. Toch is er een toename in de centraliteit van BTC miners in het netwerk.

Bitcoin miners hebben in 2023 met succes meer dan 54.000 blokken gedolven. Dit wordt bevestigd door gegevens van btc.com.

De mining pool Foundry USA springt eruit als koploper: met 16.492 vond de pool meer dan 30 procent van de blokken.

Samen met Antpool, F2pool, Viabtc en de Binance Pool komt het totaal op 45.707, ongeveer 84 procent van alle gevonden blokken in 2023.

Critici zien dit als centralisatie in de mining industrie:

Een mining pool is een gedecentraliseerde vereniging van individuele miners die hun rekenkracht bundelen. Dit vergroot de kans op regelmatige inkomsten.

De kritiek is echter niet onterecht. Bitcoin wordt beschouwd als het meest gedecentraliseerde netwerk ter wereld. Ongeveer 29 procent van alle Bitcoin nodes draait echter in de VS.

Toch is Bitcoin voldoende gedecentraliseerd. Zolang geen enkele pool meer dan 50 procent van de hashrate controleert, zijn aanvallen vrijwel onmogelijk omdat ze enorme kosten veroorzaken en moeilijk te coördineren zijn.

De decentralisatie in het Lightning Network laat ook veel te wensen over: volgens gegevens van Mempool Space draait ongeveer de helft van alle Bitcoin Lightning Network (LN) nodes via gecentraliseerde cloudserviceproviders. Amazon Web Service (AWS) host ongeveer 26 procent en Google Cloud iets minder dan 20 procent.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven