Nieuws - Deze Ethereum upgrades kunnen we verwachten in 2023

Door Ted Maas

Deze Ethereum upgrades kunnen we verwachten in 2023

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Ethereum 2023 upgrades

DeFi hype, EIP-1559, NFT mania, crypto crash en de Merge: het waren een paar drukke jaren voor Ethereum. Maar wat kunnen we eigenlijk allemaal in 2023 verwachten?

In 2022 ging de aandacht van de Ethereum (ETH)-community vooral uit naar de Merge. Het hele jaar door keken veel beleggers reikhalzend uit naar deze historische upgrade. Het feit dat de ETH-rally uitbleef heeft veel beleggers teleurgesteld. Maar The Merge is slechts het begin van een reeks verdere upgrades die het Ethereum-netwerk (naar verwachting) verder zullen verbeteren. Volgens ETH meesterbrein Vitalik Buterin zijn we met The Merge iets over de helft van de hele Ethereum roadmap.

De Ethereum roadmap

Er zijn nog een paar dingen die verbeterd moeten worden om het ETH-netwerk geschikt te maken voor de massa. Het netwerk moet bijvoorbeeld verder opschalen, technische bugs moeten er volledig uit en de Ethereum-dev-community heeft nog een flinke klus om de decentralisatie van de blockchain op lange termijn te waarborgen. Op de laatste twee Ethereum-ontwikkelaarsconferenties was er meer duidelijkheid over de ETH Roadmap 2023. Volgens de ontwikkelaars zal de prioriteit in 2023 liggen bij het mogelijk maken van Ethereum Staking-opnames en het verder schalen van Layer 2-netwerken.

ETH-staking-opnames

In de recente conferentie kwamen de developers overeen om stakers de mogelijkheid te geven om gestakede Ether uit te cashen voor het einde van het eerste kwartaal van 2023. Een upgrade om dit mogelijk te maken zal naar verwachting relatief eenvoudig te implementeren zijn, volgens de ontwikkelaars, en zal stakers na meer dan twee jaar eindelijk weer toegang geven tot hun ETH en staking rewards.

De voorlopige datum van de upgrade is vastgesteld op maart 2023. Aangezien er al verschillende testfasen van de upgrade zijn uitgevoerd en er in januari en februari er meerdere zijn gepland, zijn de ontwikkelaars er vrij zeker van dat ze de deadline halen.

Sommigen vrezen dat de upgrade kan leiden tot een plotselinge uitverkoop van ETH. Volgens de ontwikkelaars is deze bezorgdheid echter ongegrond. Hoewel er waarschijnlijk enige verkoopdruk zal zijn door de upgrade, is het onwaarschijnlijk dat er een grote sell-off zal zijn.

Layer 2 schalen met de EIP-4844

De volgende op de routekaart is EIP-4844, ook bekend als proto-danksharding. EIP-4844 verlaagt de transactiekosten voor Layer 2-rollup-technologieën. Het introduceert een nieuw type transactie ("gegevensblokken") speciaal voor het overbrengen van Layer 2-gegevens naar de Ethereum Mainchain. Als gevolg daarvan zullen transacties op Layer 2-netwerken, zoals Arbitrum of Optimism, niet langer hoeven te concurreren met bestaande ETH-transacties.

Volgens de ontwikkelaars zou dit de transactiekosten op Layer 2-netwerken tot 100 keer goedkoper kunnen maken. De EIP-4844 zal worden ingebouwd in een upgrade die is gepland voor mei of juni 2023, en heeft de naam "Cancun".

Upgrades voor de EVM

Een andere upgrade, eerder dan EIP-4844, zal de Ethereum Virtual Machine (EVM) verbeteren. De Ethereum Virtual Machine (EVM) is een programma dat in de ETH-blockchain draait. Het wordt gebruikt om smart contracts uit te voeren die op de Ethereum blockchain zijn opgeslagen.

In de afgelopen zeven jaar zijn er slechts minimale wijzigingen doorgevoerd aan de Ethereum Virtual Machine. Voor het eerst worden dit jaar echter vijf grote verbeteringen aangebracht. De updates zijn onder meer bedoeld om de gaskosten voor ontwikkelaars van gedecentraliseerde toepassingen te verlagen, de implementatie van smart contracts in het Ethereum-ecosysteem te vereenvoudigen en de code van de EVM klaar te maken voor de toekomst. Dit laatste is volgens de ontwikkelaars de belangrijkste verandering, omdat het toekomstige upgrades van de EVM veel gemakkelijker zal maken. Dit moet ervoor zorgen dat de EVM de beste virtuele machine blijft voor het uitvoeren van smart contracts.

De ontwikkelaars wilen de verbeteringen aan de EVM eind maart door voeren. Het is echter nog niet duidelijk of alle EVM-updates in de upgrade zullen worden opgenomen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven