Nieuws - Waarom liquid staking op Ethereum in 2023 een hoge vlucht zal nemen

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Waarom liquid staking op Ethereum in 2023 een hoge vlucht zal nemen

Ethereum (ETH)
Staking
Blockchain/Technologie
Waarom liquid staking op Ethereum, in 2023 een hoge vlucht zal nemen

Meer veiligheid, sterkere concurrentie: de Shanghai update van Ethereum zal de staking business waarschijnlijk enorm doen groeien.

Crypto maakt een pijnlijke bear market door. Eén groeigebied: liquid staking op Ethereum. Volgend jaar zou het moeten boomen. Dat komt omdat de op één na grootste blockchain een grote update plant die de huidige onzekerheden bij het inzetten wegneemt. De nieuwe update heet Shanghai en wordt volgens de planning in maart 2023 uitgerold.

Ethereum draait op het Proof of Stake consensusalgoritme (kortweg PoS) sinds de merge-update in september 2022. In dit proces beveiligt het miljardennetwerk zich via validators en hun staking in Ether. Deze ontvangen op hun beurt Ethereum in ruil voor hun dienst. Op deze manier kan tot vier procent rente worden verdiend.

Shanghai update is een kans voor liquid staking

Maar op dit moment wordt slechts ongeveer 17 procent van alle ETH-coins in omloop ingezet. Het probleem is dat als Ethereum eenmaal is opgeslagen, het niet meer gedestaked kan worden. Voor veel beleggers vormt dit een te groot risico. Met Shanghai zou je eindelijk je coins kunnen opnemen.

Zogenaamde liquid-staking providers zullen waarschijnlijk het meest profiteren. Zij fungeren als een pool waarin beleggers hun coins stoppen. Want om actief te worden als validator heb je minstens 32 ETH nodig, de zelfde waarde van enkele duizenden US dollars. Bij een aanbieder van liquiditeiten daarentegen kunt u met kleinere bedragen beginnen - tegen een kleine vergoeding.

Meer concurrentie en keuze voor gebruikers

De eerste en grootste van deze dienstverleners is momenteel Lido, met een marktaandeel van meer dan 75%. Deze concentratie heeft in het verleden tot controverse geleid. Sommigen zien de decentralisatie van het netwerk in gevaar komen. Hoewel Lido nog steeds dominant is, wordt het in toenemende mate uitgedaagd door kleinere protocollen zoals Rocket Pool, StakeWise en Swell, die productverbeteringen aanbieden.

Rocket Pool, bijvoorbeeld, biedt meer bescherming tegen zogenaamde slashing, waarbij beloningen worden ingehouden - wegens onoprecht gedrag. En door een ander mechanisme hoeft minder van de winst te worden belast. Eén minpuntje: je hebt 16 ETH nodig om met Staking te beginnen. Het inschrijfgeld wordt binnenkort verlaagd naar 8 ETH.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven