Nieuws - Deze actualiteiten zijn belangrijk voor Bitcoin en crypto deze week

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Deze actualiteiten zijn belangrijk voor Bitcoin en crypto deze week

Cijfers bouwvergunningen in VS belangrijk voor de Bitcoin koers

Beleggers in de cryptowereld moeten deze economische en financiële gegevens in de huidige handelsweek goed in de gaten houden.

Beleggers kijken terug op een bearish handelsweek. In tegenstelling tot de verwachtingen steeg de consumentenprijsindex (CPI) in de VS van 8,1 procent naar 8,3 procent, nadat deze in de voorgaande maanden recentelijk was gedaald. Marktdeelnemers interpreteerden deze ontwikkeling als een bewijs dat de inflatie voorlopig niet afneemt. Als gevolg daarvan stootten beleggers massaal hun aandelen- en cryptobezittingen af, wat eindigde in een zwarte dinsdag.

De Amerikaanse technologie-index Nasdaq100 verloor bijna zes procentpunten en kelderde het meest sinds maart 2020. Technologie blue chips zoals Apple en Amazon werden ook niet gespaard en daalde zes tot acht procentpunten. Ook de koersen van zogenaamd risicomijdende activaklassen zoals Amerikaanse staatsobligaties, goud en defensieve aandelen uit de farmaceutische sector werden afgestraft. Tegelijkertijd steeg de Amerikaanse dollarindex DXY naar een nieuw hoogtepunt van het jaar. De overkoepelende sell-off zorgde er ook voor dat de koersen op de cryptomarkt aanzienlijk daalden.

Zelfs de succesvolle omschakeling van het consensusmechanisme van de Ethereum Blockchain van Proof of Work naar Proof of Stake afgelopen donderdagochtend kon de bearish wekelijkse trend niet positief beïnvloeden. Ondanks de succesvolle samenvoeging deden beleggers steeds meer afstand van hun Ether gezien de hoge inflatie in de VS. Daardoor daalde de prijs van de op één na grootste cryptocurrency met 12 procent. In de loop van de week daalde de prijs met maar liefst 19 procent.

Naast aanhoudend negatief nieuws uit de economie zorgden beleggers dagen voor de grote expiratiedatum aan het eind van de week voor volatiele koersbewegingen op de Amerikaanse aandelenmarkten. De drievoudige expiratie van weddenschappen op indexen, grondstoffen en deviezen, de zogenaamde heksensabbat, zorgde voor een bearish einde van de week op de traditionele financiële markt en sleurde de cryptomarkt mee.

Bouwvergunningen in de VS op dinsdag

Morgen, dinsdag 20 september, om 14.30 uur (CET) wordt voor het eerst het aantal bouwvergunningen voor de maand augustus in de VS gepubliceerd door het Consensus Bureau. Net als in de vorige maand zou een stijging van de bouwvergunningen een koersrally op de Amerikaanse beurs kunnen veroorzaken. De deskundigen voorspellen voor de afgelopen maand 1,610 miljoen. De analisten hebben hun verwachtingen dus weer naar beneden bijgesteld. In juli werden 1,685 miljoen bouwvergunningen afgegeven. Het aantal bouwvergunningen wordt beschouwd als een vroege indicator voor de huizenmarkt in de VS.

Als het aantal afgegeven vergunningen opnieuw de verwachtingen van de deskundigen overtreft, zou dit erop wijzen dat de vastgoedsector in de VS robuust blijft. Een aanhoudend sterke huizensector zou de Amerikaanse Federal Reserve echter moeten aanmoedigen om vast te houden aan de geplande renteverhogingen en het monetaire beleid verder aan te scherpen, zoals Fed-voorzitter Powell de week voordien meedeelde. Het is moeilijk te voorspellen of sterke cijfers van de huizenmarkt een positief effect zullen hebben op de prijzen op de aandelen- en cryptomarkten, zoals onlangs het geval was. Statistisch gezien hebben sterke cijfers in de huizenmarkt een positief effect op de Amerikaanse dollar en dus een negatief effect op bitcoin en co.

Mid-week verkoopgegevens van bestaande woningen.

De handelsdag op woensdag 21 september begint om 16.00 uur (CET) met gegevens over de verkoop van bestaande woningen over de maand augustus. De gegevens, maandelijks gepubliceerd door de US Association of Realtors, weerspiegelen de huidige eetlust van de consument. Hoger dan verwachte verkoopcijfers wijzen op stijgende consumentenuitgaven in de VS. Indien de verkoop van bestaande woningen blijft dalen zoals in de vorige maand en lager uitvalt dan het door marktanalisten verwachte aantal van 4,70 miljoen verkochte woningen, zou de negatieve trend van aanhoudende terughoudendheid van de consument zich verder verankeren. Zwakke verkoopcijfers hebben meestal een negatief effect op de sterkte van de Amerikaanse dollar, wat in de huidige situatie een positief effect zou kunnen hebben op de prijzen in de cryptomarkt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven