Nieuws - Definitieve datum van MiCA-stemronde aangekondigd

Door Ted Maas

Definitieve datum van MiCA-stemronde aangekondigd

Wet en regelgeving
Wereldeconomie
MiCA verordening wet

Op 19 april wordt in de EU eindelijk het besluit genomen over de MiCA-verordening. Een mijlpaal in de historie van cryptoregelgeving.

Volgens de agenda van het EU-parlement zal de eindstemming over de Markets in Crypto Assets, beter bekend als MiCA, verordening plaatsvinden op 19 april 2023. Tijdens die stemronde moet een besluit worden genomen over het wetsontwerp, dat al in juni was aangekondigd. Over het wetsontwerp vindt op 18 april een debat plaats in het EU-parlement.

Met de MiCA-verordening creëert de EU duidelijke richtlijnen voor de omgang met cryptocurrencies en consumentenbescherming. Zo moeten aanbieders van swaps en wallets vergunningen krijgen of moeten er normen komen voor stablecoinreserves. In de cryptosector is de wet over het algemeen positief ontvangen. Zo biedt de MiCA wet meer duidelijkheid in een soms onduidelijk landschap. De wet moet begin 2024 in werking treden.

In oktober stemde de Europese Raad al met grote meerderheid voor de verordening. Wegens uitstaande vertalingen van het wetsvoorstel (24 talen) werd de stemming in januari uitgesteld.

Het debat over de MiCA werd op dezelfde dag gevolgd door een ander debat over de controversiële verordening inzake geldovermakingen. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) stelde aanvankelijk voor om zelf gehoste wallets te verbieden. In een recentere versie hebben politici het verbod echter verworpen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven