Nieuws - De opkomst (en ondergang) van de Memecoins PEPE, WOJAK & Co.

Mike Hesp

Door Mike Hesp

De opkomst (en ondergang) van de Memecoins PEPE, WOJAK & Co.

Dogecoin (DOGE)
Shiba Inu (SHIB)
Investeren
Scams, criminaliteit en fraude
Dogecoin killer Pepecoin

Het Memecoin-seizoen lijkt weer geopend. Hoewel deze tokens als een grap zijn begonnen, is het verhandelen van deze munten zeker geen onschuldige gok.

Een nieuwe Memecoin trend die rond gaat, is geïnspireerd door de razendsnelle opkomst van de kikker meme PEPE. Terwijl de "gevestigde" memecoins zoals Dogecoin en Shiba-Inu nog steeds populair blijven, worden cryptocurrencies als WOJAK, ARBDOGE, REKT of STONKS steeds populairder. Ze worden aangedreven door verhalen over ongelooflijke winsten, absurde prijskaartjes en een toegewijde fancommunity. Hoe gekker, hoe beter het lijkt te zijn.

Memecoins: Allemaal gewoon een Ponzi?

De cryptosector heeft een antwoord op vrijwel elk internet- of reëel fenomeen in de vorm van een token. Met crypto is het mogelijk om de nieuwste trend te tokeniseren en er waarde aan toe te kennen. Memecoins maken de complexe sector weer toegankelijk en leuk, althans voor een paar investeerders. Want hoewel niemand van spelbedervers houdt, zit deze als grap bedoelde tokens helaas ook vol valkuilen die veel nieuwkomers niet begrijpen. Sinds de wilde fasen van de bullmarkt van 2021 is dat ook niet veranderd.

De uitgevers zijn vaak onbekend en houden zelf een groot deel van de tokens. Wanneer zij of degenen die vroeg instapten verkopen, daalt de prijs aanzienlijk. Zogenaamde "pump-and-dumps" zijn dan ook onvermijdelijk. Het wordt ook gevaarlijk wanneer gebruikers hun wallet verbinden met zeer dubieuze sites om zogenaamde "Memecoin airdrops" te ontvangen. Het is niet verrassend dat er al gevallen zijn geweest waarbij wallets zijn leeggeroofd via deze zwendelpraktijken. Hierdoor zullen veel van deze tokens binnenkort van het toneel verdwijnen en zullen zij de hoop (en de crypto's) meenemen van vele toevallige beleggers die hoopten snel geld te verdienen met deze grappige tokens.

Is de investering het waard?

Memecoins lijken op een wilde, digitale stoelendans. Wie te laat instapt, verliest meestal. Deze tokens trekken de aandacht met waanzinnige winstbeloften, die in werkelijkheid vooral door insiders worden behaald. Dit was ook het geval met PEPE, waar een "gelukkige" memehandelaar naar verluidt enkele miljoenen US dollar winst maakte met een investering van slechts 25 US dollar. Het is echter onwaarschijnlijk dat hij dit bedrag ooit daadwerkelijk zal kunnen realiseren, gezien de zeer illiquide markt van de token en het risico dat de prijs instort. Zo kan een Memecoin zelfs voor vermeende "winnaars" eenrichtingsverkeer worden.

De Memecoin-hype verspreidt zich ook steeds sneller. PEPE en andere Memecoins zijn slechts enkele weken oud. Dus wie nu instapt, denkt misschien dat hij relatief "vroeg" is. Maar de 500-voudige prijsstijging van PEPE duurde slechts enkele dagen. Het is mogelijk dat deze en andere hypes al de meeste winst hebben geboekt tegen de tijd dat het cryptopubliek er lucht van krijgt.

En toch is het sinds Dogecoin en Shiba-Inu duidelijk geworden dat de rede hier toch geen macht heeft. De grapmunten behoren nu in hun geheel net zo goed tot crypto als Bitcoin en Ethereum. Ongeacht de publieke opinie vormen ze in de sector een duidelijke grens tussen wat als een "serieuze" investering wordt beschouwd en wat simpelweg als gokken kan worden beschouwd. Zolang de prijs blijft stijgen, heeft iedereen plezier. Het doorzettingsvermogen van deze cryptocurrencies kan dus snel worden onderschat. Vanaf een veilige afstand en zonder eigen investering draagt elke Memecoin-koers een zekere amusementswaarde met zich mee. Wie kan tenslotte weten of het net begint of al lang afgelopen is?

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven