Nieuws - De nieuwe Blackrock Metaverse ETF

Sam Fröling

Door Sam Fröling

De nieuwe Blackrock Metaverse ETF

Investeren
De nieuwe, Blackrock Metaverse ETF

Blackrock heeft een nieuwe ETF uitgebracht met een Metaverse focus. Hoeveel lijkt het echt op de Metaverse?

Blackrock's ETF-dochter iShares heeft hun nieuwe iShares Future Metaverse Tech and Communications ETF (ticker: MSGMVSNU) gelanceerd. Zoals de naam doet vermoeden, is de ETF bedoeld om deel te nemen aan het "internet van de toekomst" dat houdt ook wel in als de toekomstige waarde creatie binnen de metaverse. Maar kijkend naar de posities in het fonds valt op dat het alleen om de typische aandelenbedrijven gaat, die te vinden zijn in elke fonds dat beweert iets te doen met de toekomstige technologieën.

Blackrock: 08/15 mix met een nieuw label

Aangezien er vrijwel geen pure metaverse exchange traded companies zijn, is de ETF ver verwijderd van Pure Play. Pure Play betekent dat een bedrijf zijn belangrijkste bedrijfsdoel heeft in de juiste industrie.

De ETF alleen kan alleen beleggen in aandelen en niet in cryptocurrencies wat betekent dat een belangrijk onderdeel van de industrie nog ontbreekt. Maar zelfs bij de aandelenposities heerst er meer willekeur. Gamingbedrijven als Roblox of Take Two Interactive vinden hun weg naar het fonds, net als Apple, Zoom of Salesforce.

Zeker, al deze bedrijven hebben iets te maken met virtual reality, spelwerelden of hardwarecomponenten. Toch staat dit fonds symbool voor een industrie die moeilijk te vertegenwoordigen is.

ETF's: Kijk altijd naar wat erin zit

Beleggers moeten daarom altijd goed kijken naar wat er in een zogenaamde thema-ETF staat. Dat er blockchain, metaverse, robotica of autonoom rijden staat, betekent niet dat het erin zit.

De ETF-uitgevers hebben helemaal niet de mogelijkheid om op sommige onderwerpen, zoals met name de metaverse, een gerichte ETF op te zetten. Immers, zijn de echt innovatieve bedrijven in een nieuwe omgeving meestal niet beursgenoteerd. In plaats daarvan zijn het durfkapitalisten die investeren in de spelers van morgen.

Diversificatie: je kunt ook overdrijven!

Thema-ETF’s worden vaak gedwongen om voldoende te diversifiëren. Dat betekent dat er misschien maar vier echt geschikte aandelen in een bepaalde sector worden geïdentificeerd. Omdat dat niet genoeg is, bouwt men de indexen kunstmatig op met ongeschikte aandelen. Het resultaat is een mix van aandelen die altijd op de een of andere manier passen. Daarom bevat bijna elke technologie ETF grote tech zwaargewichten zoals Microsoft, Tencent of Nvidia. Dit is ook het geval met de Blackrock Metaverse ETF, die momenteel 39 posities heeft.

Voor beleggers die geïnteresseerd zijn in specifieke thema's kan het daarom zinvoller zijn om zich bezig te houden met gerichte stock picking en voor zichzelf een pure-play selectie te creëren. Dus in plaats van de overgediversifieerde 3D printing of metaverse ETF te kopen, kan het een goed idee zijn om de vier tot zes sectorfavorieten te selecteren.

Lees ook: Bitcoin: Nog een futures ETF gelanceerd

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven