Nieuws - De crypto winter wordt langer - IJzige vooruitzichten voor de cryptomarkt

Zenz

Door Zenz van der Wielen

De crypto winter wordt langer - IJzige vooruitzichten voor de cryptomarkt

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
FTX
Faillissement

Het vertrouwen in de cryptomarkt is ongetwijfeld beschadigd voor de komende maanden na het FTX faillissement. Niet alleen de insolventieprocedure van de ingestorte beurs, maar ook de toch al harde cryptowinter zal zich daarom waarschijnlijk voortslepen.

Dit is ook de conclusie van de cryptobeurs Coinbase. In een rapport aan institutionele beleggers geeft het bedrijf een overzicht van de situatie op de markt na de FTX-schok en de (nogal sombere) vooruitzichten voor de komende weken en maanden. Zal de lange nacht voor crypto donker en vol verschrikkingen zijn?

Liquiditeitscrisis

Veel crypto-handelsplatforms probeerden de vertrouwenscrisis die sinds de ineenstorting van de aandelenmarkt heerst te temperen door hun reserves openbaar te maken ("proof-of-reserves"). Toch haalden cryptobeleggers de afgelopen dagen uit veiligheid enkele miljarden US dollars aan munten en tokens van de beurzen af. Dit is eigenlijk voorbeeldig Hodler-gedrag, maar het betekent een verlies van kostbare liquiditeit voor de beurzen.

Volgens Coinbase komen er nog veel naweeën van het faillissement. Het gehavende sentiment, begunstigd door verdere faillissementen, zal daarom in de nabije toekomst waarschijnlijk niet verbeteren. Tegen het einde van het jaar zouden de "zwakke liquiditeitsomstandigheden" waarschijnlijk aanhouden, aldus het rapport.

Niettemin is volgens Coinbase de kans dat de crisis in de sector zich nog verder uitbreidt in ieder geval enigszins afgezwakt door de insolventieprocedure voor FTX. Zo zouden Amerikaanse rechtbanken in de loop van de procedure de schade voor investeerders kunnen beperken.

Macro tegenwind

Ondertussen wordt de FTX-schok verergerd door het feit dat beleggers al geld uit de cryptosector trokken om zich voor te bereiden op de dreigende recessie. Coinbase ziet dit aankomen in de eerste helft van volgend jaar.

Volgens het rapport zou ook de aandelenmarkt, die de laatste tijd sterker is geworden door dalende inflatiecijfers, uiterlijk dan moeten omslaan. Hoewel er uitzicht is op een versoepeling van het strenge monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

Volgens Coinbase biedt dit een klein lichtpuntje. Want buiten de VS beginnen tal van landen nieuwe liquiditeitsinjecties voor te bereiden voor de worstelende economie. Mocht ook de Amerikaanse economie een wending nemen, dan is een terugkeer naar een ruim monetair beleid waarschijnlijk. De cryptomarkt kan dan waarschijnlijk wat gemakkelijker ademhalen.

Op korte termijn echter zal de sector waarschijnlijk gedreven blijven door de algemene richting van de wereldeconomie en de gevolgen van het FTX-faillissement. Dit laatste zal de bear markt waarschijnlijk met enkele maanden verlengen, volgens Coinbase. Voor de hodler lijkt het dus een kwestie van tandenknarsen en de lange nacht trotseren.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven