Nieuws - De BTC-mining-markt is nog nooit zo concurrerend geweest...

Sam Fröling

Door Sam Fröling

De BTC-mining-markt is nog nooit zo concurrerend geweest...

Bitcoin (BTC)
Mining
BTC-mining, Crypto, Hashrate, Concurrend

Met 66.500 dollar heeft de hash price een historisch dieptepunt bereikt. De bitcoin mining-markt is nog nooit zo concurrerend geweest als nu. Dreigt er nu alweer een nieuwe sell-off?

Ondanks de korte termijn herstel op de Bitcoin-markt, handelt het digitale goud nog steeds 70 procent onder zijn all-time high van 69.000 US dollar (USD). Niettemin zijn de BTC-bulls er wel in geslaagd om de koers van 20.000 USD te heroveren wat volgde met een kleine stijging. Momenteel wordt de grootste cryptocurrency verhandeld op 20.561 USD - ruim 7 procent boven de waarde van de vorige dag.

Ondanks alle positiviteit op de markt, is er aankomende tijd op korte termijn weinig reden om uit te gaan van een duurzame trendbreuk. Integendeel: gezien de huidige situatie op de mining-markt verwachten marktexperts aankomende tijd eerder een aanhoudende stress dan rustige dagen.

Difficulty to the moon

Een giftige combinatie van stijgende energieprijzen en toenemende obstakels worden mining bedrijven er steeds meer toe gedwongen om hun coins te verkopen, waardoor de markt weer opnieuw onder druk komt te staan.

Het inkomen van de mijnwerkers per exahash, ook wel hashprijs genoemd, staat zelfs op een historisch dieptepunt van 66.5000 dollar. Met andere woorden, minen leverde nog nooit zo weinig op als nu.

Core Scientific, een miningbedrijf uit Austin, Texas, had in juli zelfs meer coins verkocht dan het had gemined. Met andere woorden, zelfs beursgenoteerde miners verkopen hun coins.

Maar een beursnotering is sowieso een lastige zaak. Soms presteren de aandelen van de grote mining bedrijven zo slecht op de Amerikaanse beurzen dat ze met een verwijdering van hun beursnotering worden bedreigd. Op 16 oktober meldde The Block dat miners Digihost ($DGHI) van Nasdaq dreigt te worden verwijderd. Wanneer de onderneming er niet in slaagt haar aandelenprijs binnen 180 dagen gedurende 10 opeenvolgende dagen boven één US-dollar te brengen, zal het aandeel niet langer verhandelbaar zijn.

Anderzijds heeft het management van de onderneming waarschijnlijk slechts een beperkte invloed op de aandelenkoers. Mining-aandelen handelen immers hand in hand met de Bitcoin prijs. En waar dit op middellange termijn naartoe gaat, hangt af van de koers die de wereldeconomie zet.

Zwakke dollar, sterke Bitcoin

Beleggers zullen dus morgen, donderdag 27 oktober, naar Frankfurt kijken. De Europese Centrale Bank (ECB) zal dan haar rentebeleid voor de nabije toekomst bekendmaken. Marktexperts verwachten een verhoging van 0,75 procentpunt.

Marktdeskundige Stefan Lübeck ziet dit als een positief teken voor de ontwikkeling van de BTC-waarden:

Als de monetaire autoriteiten de basisrente met ten minste 75 basispunten verhoogt, zou de wisselkoers euro-dollar in een eerste reactie sterker moeten worden. De bijbehorende consolidatie van de Amerikaanse dollarindex DXY zou een stabiliserend effect kunnen hebben op de aandelen- en cryptoprijzen, net als na de ingreep van de Japanse centrale bank BOJ afgelopen vrijdag.

Stefan Lübeck, marktdeskundige

Dit is ook logisch. Met -0,51 is BTC momenteel immers bijzonder sterk in verband getrokken met de Amerikaanse dollar. Met andere woorden, een zwakkere Amerikaanse dollar met een sterkere euro zou goed zijn voor de Bitcoin.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven