Nieuws - De advocaten van Sam Bankman-Fried proberen het proces te splitsen

Sam Fröling

Door Sam Fröling

De advocaten van Sam Bankman-Fried proberen het proces te splitsen

FTX
Wet en regelgeving
De advocaten van Sam Bankman-Fried proberen het proces te splitsen

De advocaten van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried willen dat zes van de 12 aanklachten op de Bahama's worden berecht. Met deze eis kopen ze vooral tijd.

De verdediging van voormalig CEO van FTX, Sam Bankman Fried wil dat zes aanklachten van het aanstaande proces worden overgedragen aan de justitie van de Bahamaanse. Dit staat in een document dat de advocaten op 12 juni hebben ingediend bij een federale rechtbank in New York.

Het Openbaar Ministerie gaf op 29 mei toe dat het Bahamaanse toestemming nodig had om Bankman-Fried te berechten voor vijf van de misdrijven waarvan hij beschuldigd wordt. Dit zijn aanklachten die het openbaar ministerie pas heeft ingediend na de uitlevering van Bankman-Fried aan de Verenigde Staten. De VS hebben hiervoor speciale toestemming nodig van de Bahama’s. De verdediging diende vervolgens een verzoekschrift in bij het Hooggerechtshof van de Bahama's om de regering te bevelen het arrestatiebevel te verbieden.

Als de Bahama's de poging afwijzen, kan het "waarschijnlijk nog maanden of jaren duren" voordat hier meer duidelijkheid over komt, aangezien de advocaten dan de beslissing kunnen gaan aanvechten.

Verdediging stelt alternatieve strategie voor

De verdediging bood de volgende alternatieve strategie aan. Als de Amerikaanse districtsrechtbank van mening is dat het de aanklachten niet kan verwerpen, zou het deze van het komende proces moeten scheiden. De Bahamaanse autoriteiten zouden dan moeten beslissen of ze de relevante aanklachten voor de rechter gaan brengen.

Het proces tegen Bankman-Fried staat gepland voor oktober 2023. Er hangt een gevangenisstraf tot 115 jaar boven zijn hoofd. De cryptobeurs die hij oprichtte, FTX, staat geregistreerd op de Bahama's.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven