Nieuws - Daarom staat Do Kwon een kort geding te wachten

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Daarom staat Do Kwon een kort geding te wachten

Terra Luna Classic (LUNC)
Terra Luna (LUNA)
Wet en regelgeving
Scams, criminaliteit en fraude
VS
Daarom staat Do Kwon een kort geding te wachten

Na Sam Bankman-Fried (SBF) zou Do Kwon de tweede anti-held van de laatste Bitcoin bear market kunnen zijn die wordt veroordeeld. De SEC wil een kort geding.

De procedure tegen Terraform Labs en oprichter Do Kwon zou kunnen leiden tot een kort geding. De SEC, die optreedt als eiser in de procedure, acht het bewezen dat Terraform Labs en Do Kwon als directeur zich schuldig hebben gemaakt aan fraude. Het bewijs is "duidelijk, onbetwist en overweldigend", aldus de autoriteit in haar verzoekschrift. De veroordeling zou daarom worden verkregen door middel van een kort geding - een rechtszaak zou dus niet nodig zijn.

De kans dat Do Kwon daadwerkelijk zonder bureaucratie wordt veroordeeld neemt dus weer toe. De advocaat van Do Kwon dringt immers ook aan op een kort geding. Het ligt echter in de aard der zaak dat hij een vrijspraak wil in plaats van een veroordeling. Volgens de verdediging is niet bewezen dat Do Kwon ongeregistreerde effecten heeft verkocht.

Heeft Do Kwon de Terra blockchain gemanipuleerd?

De SEC diende al in februari een rechtszaak in tegen Terraform Labs en Do Kwon. De instantie beschuldigt de ondernemer van het vervalsen van blockchainactiviteiten op de Terra Chain en het verkopen van ongeregistreerde effecten. "Toen deze fraude aan het licht kwam, verloren beleggers in de crypto-effecten van Terraform bijna alles," schrijft de SEC in de eisverklaring. Investeerders verloren tot 45 miljard dollar.

Do Kwon zit momenteel in Montenegro in hechtenis. De Zuid-Koreaan werd gearresteerd voor het vervalsen van documenten nadat hij het land probeerde te verlaten met een vervalst paspoort.

De ondergang van Terra Luna in mei 2022 wordt naast het FTX-schandaal beschouwd als een bepalende gebeurtenis van de laatste bearmarkt. Door de snelle daling van de prijs van Bitcoin en dergelijke kon de stabiliteit van de dollar stablecoin TerraUSD (TUSD) niet langer worden gegarandeerd. De token verloor binnen enkele uren een enorme hoeveelheid waarde en stortte uiteindelijk in. Uiteindelijk werden miljarden weggevaagd, was het Terra ecosysteem geschiedenis en was Do Kwon op de vlucht.

Het is nog onduidelijk of Montenegro Do Kwon zal uitleveren aan de VS als hij schuldig wordt bevonden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven