Nieuws - Cryptorally na Ripple-overwinning

Door Luc Vesters

Cryptorally na Ripple-overwinning

Cryptorally na Ripple-overwinning

De rechtszaak tussen Ripple en de Securities and Exchange Commission (SEC) was een van de langste in de cryptogeschiedenis. Nu is het vonnis duidelijk: XRP is geen security. Dat heeft de Amerikaanse rechtbank in New York gisteren besloten. Het nieuws veroorzaakte een enorme golf van euforie in de cryptosector. De koersen van individuele tokens schoten omhoog na de beslissing. Er waren veel winsten met dubbele cijfers.

De rally treft vooral cryptocurrencies die de SEC eerder als effecten had geclassificeerd. Naast XRP zijn de grootste winnaars onder andere: Stellar (XLM), Lido DAO (LDO), Cardano (ADA), Solana (SOL), Polygon (MATIC) en Chainlink (LINK). Alleen al hier liggen de koersstijgingen tussen de 20 en 60 procent. De totale marktkapitalisatie steeg met bijna 7 procent.

Crypto-uitwisselingen, de grote winnaars?

Voor marktkenners en waarnemers uit de sector wordt het Ripple-proces als een voorbeeld beschouwd. Met de beslissing zou de Amerikaanse Securities and Exchange Commission het nu moeilijk moeten vinden om cryptocurrencies als securities te classificeren. Over het algemeen een positief signaal voor Ripple en de hele markt, maar vooral ook voor cryptobeurzen.

De rechtbank zag de verkoop van XRP op handelsplatformen zoals Coinbase, Kraken of Gemini niet als de verkoop van effecten. Institutionele financieringsronden daarentegen wel. "Wanneer institutionele verkopen, OTC-handel en directe tokenverkoop securities zijn, zal de verkoop teruggaan naar openbare orderboeken," zei waarnemer Adam Cochran op Twitter. De tijden van financieringsrondes van miljarden dollars zouden wel eens voorbij kunnen zijn voor cryptoprojecten.

Maar om de rally echt op gang te brengen, moeten de Amerikaanse beurzen eerst hun geschil met de SEC oplossen. De beurstoezichthouder overrompelde verschillende bedrijven, waaronder Coinbase, Kraken en Gemini, met golven van rechtszaken. Naast de verkoop van ongeregistreerde aandelen, was er ook een gebrek aan licenties. Na Ripple zijn alle ogen nu gericht op Coinbase. Als de cryptobeurs een soortgelijk succes boekt, is de weg vrij voor de volgende crypto-rally.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven