Nieuws - Cryptomisdaad verdubbeld in 2022

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Cryptomisdaad verdubbeld in 2022

Privacy en veiligheid
Scams, criminaliteit en fraude
Cryptomisdaad verdubbeld, in 2022

Vooral schendingen van sancties hebben veel bijgedragen aan de stijging, schrijft het Amerikaanse analysebureau Chainalysis.

Criminele transacties verdubbelden in 2022 de cryptowereld. Dit blijkt uit een recent rapport van het Amerikaanse analysebedrijf Chainalysis. Volgens het verslag steeg het aantal illegale overdrachten van 0,12 procent naar 0,24 procent. Het nieuwe aantal: 20,1 miljard US dollar.

De recordwaarde is verrassend, omdat Chainalysis over het algemeen een daling registreerde in huidige criminele categorieën zoals terrorismefinanciering, oplichting of ransomware. Alleen diefstallen stegen met 7 procent ten opzichte van 2021. Chainalysis schrijft de algemene daling onder meer toe aan de slechte marktsituatie. The bears hebben de beleggers "pessimistischer" gemaakt over de koersbeloften.

Toch namen de criminele activiteiten voor het eerst sinds 2019 weer toe. Chainalysis ziet een toename van sanctieschendingen. Zij waren goed voor 44 procent van het totale aandeel illegale transacties. In vergelijking met het voorgaande jaar betekent dit een stijging van meer dan 10 miljoen procent. Dit betekent dat de schendingen van de sancties bijna in hun eentje hebben bijgedragen tot de stijging van het totaal.

Volgens Chainalysis was de Russische cryptobeurs Garantex goed voor het merendeel van de sanctie gerelateerde transacties. OFAC, een uitgebreide tak van het Amerikaanse ministerie van Financiën, zette de dienst in april 2022 op de zwarte lijst.

2022 een sanctiejaar

Het hoeft niet te verbazen dat deze schendingen van de sancties verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de illegale activiteiten in 2022. Regelgevers probeerden criminele activiteiten in de crypto industrie te voorkomen met soms massale interventies. Enerzijds met een verbod tegen de aanbieders van mixdiensten Tornado Cash en Blender.io, die werden opgelegd als maatregel tegen de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus. Anderzijds het opleggen van sancties tegen Rusland als gevolg van de inval in Oekraïne. Zo vaardigde de EU in oktober een algemeen verbod uit op aanbieders van crypto-diensten aan Russische gebruikers.

De cijfers lijken op het eerste gezicht oplopend. Toch lijkt de criminele schaal klein in vergelijking met fiat coins. Alleen al wat betreft het witwassen van geld is er een enorm verschil tussen de twee werelden. In 2021 schatte Chainalysis dat ongeveer 8,6 miljard US dollar via Bitcoin en andere crypto currencies in de legale economische economie werd gebracht. Tegelijkertijd schat het in Wenen gevestigde Bureau voor Drugs en Misdaad in een rapport de jaarlijkse omvang van het witwassen van geld wereldwijd op twee tot vijf procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Dit betekent dat per jaar tussen de 800 miljard en twee biljoen dollar wordt witgewassen. Lees hier meer.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven