Nieuws - Cryptodonaties aan Russische militaire groepen geschat op $20 miljoen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Cryptodonaties aan Russische militaire groepen geschat op $20 miljoen

Ontwikkelingen
Cryptodonaties aan Russische militaire groepen geschat op $20 miljoen

"Pro-Russische donaties winnen momentum": Een recent rapport geeft inzicht in waar crypto-activa wordt gedoneerd in de oorlog Oekraïne.

Volgens een rapport van Elliptic van 28 juni bedragen de cryptodonaties aan Russische militaire groepen bijna 20 miljoen dollar.

Volgens de analyses gaat bijna tweederde van deze fondsen naar de portefeuilles van Russische bedrijven die door de VS zijn gesanctioneerd.

Elliptic is een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in forensisch onderzoek en blockchainbeveiliging. Het werkt samen met de autoriteiten om cryptowallets van gesanctioneerde personen op te sporen.

"Pro-Russische donaties hebben geleidelijk aan kracht gewonnen in vergelijking met pro-Oekraïense donaties," aldus het rapport.

Donaties aan Oekraïne waren niettemin aanzienlijk hoger, voegde het eraan toe. Een jaar na het begin van de invasie had de cryptodonatiecampagne van het land voor minstens 212 miljoen dollar aan cryptodonaties verzameld.

Ellipitic was ook in staat om wallets te identificeren die vermoedelijk verbonden waren met de door de VS gesanctioneerde Wagner Group.

Volgens het bedrijf komt meer dan 80 procent van de pro-Russische donaties later terecht op cryptobeurzen. Experts roepen daarom op tot strengere compliancemaatregelen bij de exchanges, omdat die mogelijke sanctieontduiking bemoeilijken.

De oorlog heeft geleid tot tal van sancties tegen Rusland. Zo ook voor cryptodiensten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven