Nieuws - Cryptobedrijven zoeken schuilplaats in Zwitserland

Door Luc Vesters

Cryptobedrijven zoeken schuilplaats in Zwitserland

Exchanges
Faillissement
Cryptobedrijven zoeken schuilplaats in Zwitserland

Na de recente ineenstorting van cryptovriendelijke banken in de Verenigde Staten is een functionerende fiatgateway hard nodig. Veel internationale cryptobedrijven zoeken nu een schuilplaats in Zwitserland, waaronder digital asset bank Sygnum. Het lokmiddel: duidelijkheid over de regelgeving. Sygnum heeft ook licenties in de Verenigde Arabische Emiraten en het Midden-Oosten.

In een gesprek met BTC-ECHO legt Nayana Talwar, hoofd Private Clients en Family Offices bij Sygnum Bank, uit: "In de afgelopen weken hebben we een aanzienlijke toename gezien van onboarding-aanvragen in de nasleep van de huidige gebeurtenissen in de banksector." Maart 2023 was ook "een van de sterkste maanden" voor het Zwitserse financiële instituut sinds zijn oprichting, zei hij.

Sygnum levert ook extra inspanningen "om nieuwe klanten snel maar volledig conform te verwelkomen," zei Talwar. "We zullen onze klanten en partners in staat blijven stellen om met het volste vertrouwen te investeren in de digitale activa-economie." Ongeveer 2,5 miljoen klanten hebben al toegang tot Bitcoin en Ethereum als onderdeel van een samenwerking met de Zwitserse staatsbank Postbank.

Amerikaanse bankencrisis onthult afhankelijkheid

Het is een wake-up call: de Amerikaanse cryptosector verliest medio maart twee van zijn belangrijkste pijlers. Eerst sluit de cryptovriendelijke Silvergate Bank, daarna volgt Signature Bank - centrale brug tussen crypto- en fiatsystemen. "De crypto-industrie is in feite verwijderd van het bankwezen, vooral voor snelle 24/7-betalingen", verklaart hoogleraar economie Austin Campbell.

1.600 cryptobedrijven vertrouwden op Silvergate voor snelle uitwisseling van crypto in Amerikaanse dollars. Signature zei dat het al in 2021 meer dan 800 crypto-klanten had, waaronder Coinbase, Paxos en Circle.

De bankencrisis laat zien hoe afhankelijk de cryptosector is van de Amerikaanse sector. Volgens Campbell is de meest waarschijnlijke oplossing een verhuizing naar "andere jurisdicties." Een innovatieve crypto hub is al in opkomst in Hong Kong. Zwitserland zal waarschijnlijk ook deel uitmaken van de nieuwe haven, dankzij Sygnum.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven