Nieuws - Crypto in de vastgoedsector: een trend met potentie?

Door Ted Maas

Crypto in de vastgoedsector: een trend met potentie?

Crypto defi woningmarkt

Stikstof, inflatie, tekort aan grondstoffen. Een huis hebben wordt steeds meer een luxegoed. De kosten van nieuwe woningen stijgen en woonruimte wordt schaarser. Op welke manier kan blockchain-technologie hierbij helpen?

De Duitse regering bereikte onlangs een akkoord: vanaf 2024 moet minstens 65 procent van ingebouwde verwarmingen op hernieuwbare energie werken. Ook al verlagen subsidiemaatregelen de kosten, de meningen hierover blijven verdeeld. Veel mensen kunnen deze verbouwing simpelweg niet veroorloven. Zelfs als particuliere beleggers in vastgoed willen investeren, raakt de markt steeds verder verwijderd van ‘normale mensen’. Blockchaintechnologie zou zomaar een belangrijke postitie in deze markt kunnen spelen.

Huur betalen met MATIC

Wanneer je een pand aan een token koppelt, wordt de fysieke waarde van het gebouw vertegenwoordigd als een digitaal actief op de blockchain. Door tokenisatie kan een belegger niet alleen proportioneel investeren in een gebouw, het geeft die persoon ook toegang tot een nieuwe wereldwijde liquide marktplaats die momenteel voornamelijk is weggelegd voor vermogende particulieren. Daarbij kan de belegger een pand verhandelen in de vorm van een NFT.

Niet alleen koopwoningen zijn bezig met blockchain, ook de eerste projecten met huurwoningen zijn in gang gezet. Iets wat futuristische klinkt, maar al werkelijkheid is. Zo heeft de start-up BinaryX onlangs enkele NFT-huurwoningen in zijn testnetwerk aangeboden. Het gaat met name om villa's op Bali tussen de 400.000 en 700.000 USD. Men kan zijn huur betalen via tokens en krijgt een eigendombewijs via een NFT. BinaryX maakt hierbij gebruik van het Polygon-netwerk.

Crypto en vastgoed: andere trends met potentieel

Andere denkbare use cases voor crypto in de vastgoedsector hebben te maken met het verwerken van vastgoedtransacties, crowdinvesting via de aankoop van zogenaamde security tokens of de administratie van huur- en woningcontracten. Zelfs kadastrale inschrijvingen in staatsregisters zouden via de blockchain kunnen worden geregistreerd. Ook DeFi zou de sector kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door tokenised mortgage-backed real estate securities (door hypotheek gedekte vastgoedeffecten) via de blockchain te verhandelen.

De markt gelijk trekken met de hulp van crypto.

Het gebruik van tokenisatie in de vastgoedmarkt is nog verre van volwassen. Tot nu toe is het onduidelijk welke van deze mogelijkheden technisch haalbaar en geschikt zijn voor de massa. Ook verschillen de wetten en eigendomsrechten van land tot land.

Het is denkbaar dat meer conservatieve landen en bedrijven naast openbare netwerken ook zullen vertrouwen op private en beperkt toegankelijke blockchainoplossingen. Ongeacht de technische implementatie heeft crypto het potentieel om de hele vastgoedsector opnieuw vorm te geven en processen hierin te stroomlijnen.

Nieuwe bedrijfsmodellen zouden zowel duurzaam als modern wonen voor iedereen betaalbaar kunnen maken, zonder de huidige tussenkomst van meerdere derde partijen. Daarvoor is Bitcoin ooit in het leven geroepen. De behoefte aan decentralizatie en het geven van gelijke kansen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven