Nieuws - China treedt op tegen Tether (USDT)

Mike Hesp

Door Mike Hesp

China treedt op tegen Tether (USDT)

Tether (ERC-20) (USDT)
Wet en regelgeving
China treedt op tegen Tether (USDT)

Recentelijk hebben de Chinese autoriteiten krachtige maatregelen genomen tegen het gebruik van cryptocurrencies, waaronder Tether (USDT), in de valutahandel. Dit komt meer dan twee jaar na de invoering van een alomvattend verbod op cryptobeurzen.

Het hoogste gerechtelijk orgaan van China, het Supreme People's Procuratorate (SPP), heeft onlangs het publiek gewaarschuwd voor het gebruik van de stablecoin Tether (USDT) als tussenpersoon bij het verhandelen van de Chinese yuan tegen andere fiatvaluta. Op 27 december hebben ze in samenwerking met de State Administration of Foreign Exchange (SAFE) een gezamenlijke verklaring afgelegd, waarin lokale functionarissen worden aangespoord om striktere maatregelen te implementeren tegen het gebruik van Tether bij grensoverschrijdende valutatransacties.


Volgens de officiële verklaring van zowel het Supreme People's Procuratorate (SPP) als de State Administration of Foreign Exchange (SAFE) is het gebruik van Tether als bemiddelaar tussen lokale en buitenlandse valuta als illegaal bestempeld. Lokale instanties dienen hun samenwerking te versterken om in lijn met de wet strengere straffen op te leggen voor "frauduleuze aankopen van vreemde valuta, illegale transacties van vreemde valuta en andere criminele activiteiten gerelateerd aan buitenlandse valuta."

De Chinese autoriteiten benadrukken dat elke activiteit waarbij cryptocurrencies worden omgewisseld voor de yuan als illegaal wordt beschouwd, inclusief indirecte betrokkenheid zoals technische ondersteuning of het aanbieden van wisseldiensten. Ze refereren aan een rechtszaak tegen Zhao Dong, de oprichter van het crypto handelsbureau RenrenBit, die een gevangenisstraf van zeven jaar en een boete van 2,3 miljoen yuan ontving voor het vergemakkelijken van de handel in crypto's en lokale valuta.

Hoewel China in 2021 een verbod op cryptocurrencies invoerde, lijkt het gebruik van digitale valuta zoals Tether in het land voort te duren. In 2022 besloot de Volksrechtbank van het Chaoyang District in Beijing dat stablecoins zoals USDT niet mogen worden gebruikt voor salarisbetalingen. Lokale verslagen suggereren tevens dat de cryptomarkt in China in oktober 2022 nog steeds een van de sterkste ter wereld was, met het Chinese vasteland als de op een na grootste hub voor Bitcoin mining.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven