Nieuws - Chainlink wil transparantie creëren in de cryptosector

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Chainlink wil transparantie creëren in de cryptosector

Chainlink (LINK)
Web 3.0
Blockchain/Technologie
De ineenstorting van FTX laat zien: De cryptosector heeft een transparantieprobleem. Een veelbelovende benadering van een oplossing komt van Chainlink.

De ineenstorting van FTX laat zien: De cryptosector heeft een transparantieprobleem. Een veelbelovende benadering van een oplossing komt van Chainlink.

De eerste beurzen leren hun les van de FTX-beurscrash. Binance en Crypto.com zullen hun reserves in de toekomst bekendmaken. Andere platforms zullen waarschijnlijk volgen. De toverformule is "bewijs van reserve": procedures waarmee reserves kunnen worden getraceerd. Zodat een ramp als FTX niet opnieuw gebeurt. Een dergelijk model is al in 2020 door Chainlink ontwikkeld en zou nu vaker gebruikt kunnen worden.

Chainlink wil vertrouwen terugwinnen

Nadat bleek dat FTX niet over de nodige reserves beschikte, stortte het kaartenhuis van de cryptobeurs in snel tempo in. Klantenfondsen zouden zijn verduisterd, en het wankele kader werd overeind gehouden door FTT-tokens. Als FTX open was geweest met zijn kapitaalreserves, had erger waarschijnlijk voorkomen kunnen worden. De beurscrash heeft niet alleen miljarden verbrand. De hele cryptosector is beschadigd door het verloren vertrouwen.

Systemen zoals dat van Chainlink kunnen helpen om het terug te krijgen. Met behulp van Chainlink's proof-of-reserve model kunnen reserves regelmatig gecontroleerd worden door middel van automatische verificatie. Bijvoorbeeld van leendiensten, bridges of handelsplatforms. Activareserves worden voortdurend bijgewerkt via slimme contracten. Dat zou voorkomen dat er meer tokens worden uitgegeven dan er activa zijn om ze te ondersteunen.

"Laten we web3 verbeteren"

Via het Oracle-netwerk van Chainlink kunnen gegevens zowel binnen als buiten de keten worden getraceerd. Chainlink zegt dat het proof-of-reserve-systeem gebruik maakt van "de grootste gedecentraliseerde verzameling van veilige en Sybil-resistente node-operators in de industrie om gegevens over reserves te verwerven en te verifiëren". De nodes zijn "bestand tegen bedreigingen zoals man-in-the-middle of denial-of-service-aanvallen".

Benaderingen zoals Chainlink's Proof of Reserve zouden kunnen bijdragen tot de broodnodige transparantie in de cryptosector om de reputatieschade te beperken. "Crypto zou moeten gaan over het bouwen van een open en transparante wereldeconomie," zei Chainlink op Twitter. Daarbij mogen "de fouten van het traditionele financiële systeem" niet steeds opnieuw worden gemaakt. Laten we hopen dat het FTX-schandaal de industrie wakker heeft geschud.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven