Nieuws - "Cardano (ADA) is geen effect"

Mike Hesp

Door Mike Hesp

"Cardano (ADA) is geen effect"

Cardano (ADA)
Blockchain/Technologie
Wet en regelgeving
"Cardano (ADA) is geen effect"

Academisch, grondig en succesvol: Cardano is relevant sinds 2017 - maar komt onder druk te staan van de SEC. Waarom ADA geen security is en waarom Charles Hoskinson geen volledige controle heeft over het netwerk.

In de afgelopen 30 dagen is Cardano (ADA) met ongeveer 30 procent gestegen en heeft daarmee zijn plaats in de top 10 van cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie geconsolideerd. Dit maakt het academische netwerk van Charles Hoskinson uniek - in ieder geval in vergelijking met veel cryptocurrencies die zijn gecreëerd tijdens de hoogtijdagen van de ICO. Cardano cultiveert een rustige maar grondige werkethiek, wat zich zou moeten weerspiegelen in zijn succes op lange termijn.

Maar terwijl de blockchain al meer dan acht jaar draait, zijn er problemen geweest vanuit de Amerikaanse SEC. In verschillende aanklachten tegen cryptobeurzen stelt de autoriteit ADA aan de orde als een security. Sheraz Ahmed, spreker voor adoptie op de Cardano Summit 2023, ziet het anders. In een interview met het Duitse BTC-ECHO onthult hij waarom ADA geen security is, waarom Charles Hoskinson geen volledige controle heeft over het netwerk en waarom de blockchain geen "Ethereum killer" is.

Waarom pakt de SEC Cardano aan als een security in rechtszaken?

Het lijkt erop dat de SEC zich richt op een breed scala aan cryptocurrencies zonder een precies onderscheid te maken. Cardano kan worden beschouwd als onderdeel van deze brede aanpak. Technologisch gezien heeft Cardano een unieke aanpak van staking die verschilt van andere protocollen. Zodra de SEC meer inzicht heeft en haar strategie professionaliseert, moet ze zich realiseren dat Cardano (ADA) geen effect is.

Cardano is nu sinds 2017 in ontwikkeling en houdt zich nog steeds staande in de top 10, terwijl andere projecten uit het ICO-tijdperk wegzakken: Wat is de succesformule?

Het eerste punt is de langetermijnvisie. Cardano had vanaf het begin een duidelijk idee van wat ze wilden bouwen. Ze definieerden verschillende fasen die ze wilden doorlopen en bleven consistent ondanks mogelijke veranderingen in het schema.

Het tweede punt betreft het fundament en de structuur. In tegenstelling tot veel protocollen die door één oprichter of bedrijf worden gemaakt, bestaat Cardano uit verschillende organisaties. Elk van deze organisaties heeft zijn eigen taken, wat bijdraagt aan een veelzijdige en stabiele ontwikkeling. Deze balans tussen verschillende entiteiten brengt voortdurend nieuwe ideeën en energie met zich mee.

Is Charles Hoskinson geen centrale figuur met veel controle?

Nee. Interessant is dat hij een stapje terug heeft gedaan om perifere infrastructuur te ontwikkelen en het ecosysteem te ondersteunen. Als gevolg daarvan staat Cardano als een eiland in het cryptolandschap. Omdat Hoskinson de directe controle heeft opgegeven, blijft het netwerk zo flexibel.

Cardano positioneert zichzelf als een "Ethereum killer". Hoe ziet de samenwerking met andere blockchainplatformen eruit?

Cardano wil Ethereum niet vervangen. Het lijkt eerder een complementaire positie in te nemen en samen te werken met andere blockchain-ecosystemen. Charles Hoskinson benadrukte ook de noodzaak om bruggen te bouwen naar andere ecosystemen zoals Bitcoin en Ethereum in plaats van zichzelf te positioneren als een "Ethereum killer".

In de toekomst zouden er verschillende blockchains kunnen bestaan voor verschillende toepassingen en gebruikersvoorkeuren, vergelijkbaar met hoe verschillende webbrowsers worden gebruikt voor verschillende behoeften.

Bitcoin wil zich profileren als betaalnetwerk: Wat is het doel van Cardano?

Cardano wil een respectabele blockchain bouwen en real-world use cases ontwikkelen, zoals Self Sovereign Identities (SSI). Projecten met de Verenigde Naties en verschillende regeringen geven ook aan dat Cardano probeert betrokken te raken bij grotere macro-economische kwesties.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven