Nieuws - Britse politie boekt groot succes in Bitcoin fraudezaak

Door Luc Vesters

Britse politie boekt groot succes in Bitcoin fraudezaak

Bitcoin (BTC)
Scams, criminaliteit en fraude
Britse politie boekt groot succes in Bitcoin fraudezaak

Je zou kunnen denken dat Europese autoriteiten er alles aan doen om hun zakken te vullen voor de Halving. Na de spectaculaire inbeslagname van 50.000 Bitcoin in Saksen, heeft de Britse politie nu ook miljarden aan cryptocurrency in beslag genomen. De Londense politie heeft meer dan 61.000 Bitcoin in beslag genomen in verband met een vermoedelijke fraude.

De vermoedelijke fraudeurs werden ontdekt toen ze een landhuis van 23,5 miljoen pond probeerden te kopen in Noord-Londen. De verdachte is Jian Wen, een 42-jarige Chinees die sinds 2018 Brits staatsburger is. Southwark Crown Court, waar de procedure plaatsvindt, klaagt Wen echter niet aan voor vermeende cryptofraude, maar voor witwassen. Wen ontkent de beschuldigingen. Ze wist niet waar de BTC vandaan kwamen.

Volgens Sky News handelt Zhimin Qian op de achtergrond. Een persoon van wie wordt gezegd dat hij de digitale goudschat heeft buitgemaakt met behulp van een cryptofraudeconstructie. Qian is nog steeds voortvluchtig. Of Jian Wen veroordeeld kan worden voor het witwassen van geld hangt af van de vraag of ze geloofwaardig kan aantonen dat ze eigenlijk niet op de hoogte was van de herkomst van het geld.

Aanklager Gillian Jones zegt dat Wen aanvankelijk deed alsof ze de BTC had gemined. Later zei ze naar verluidt dat de Bitcoin een cadeau was voor het huis van 23 miljoen pond. Wen en Qian zouden een extravagante levensstijl hebben gehad. De twee zouden door Europa hebben gereisd en luxe horloges hebben gekocht met de BTC die ze verkochten. Voordat Jian Wen Zhimin Qian ontmoette, werkte de persoon in een Chinees snackrestaurant.

In Duitsland verbieden anti-witwasvoorschriften de aankoop van woningen in cryptocurrencies. Gisteren nog, 30 januari, kon de Saksische politie 50.000 Bitcoin in beslag nemen. De coins waren afkomstig van het movie2k complex. Tegen de huidige wisselkoers zijn ze twee miljard dollar waard.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven