Nieuws - Blackrock Bitcoin ETF: Wat zijn de kansen op goedkeuring?

Door Mike Hesp

Blackrock Bitcoin ETF: Wat zijn de kansen op goedkeuring?

Blackrock Bitcoin ETF: Wat zijn de kansen op goedkeuring?

Blackrock heeft een aanvraag ingediend voor een Bitcoin ETF. Wat zijn de kansen op goedkeuring en waarom zal dit waarschijnlijk de Amerikaanse effectentoezichthouder SEC onder druk zetten?

De grootste vermogensbeheerder ter wereld, Blackrock, heeft een Bitcoin ETF aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Naar verluidt is Coinbase geselecteerd voor de bewaring van de cryptocurrency. Hetzelfde geldt voor de marktprijsgegevens, die van de Amerikaanse cryptobeurs moeten komen.

Bitcoin ETF aanvraag is geen verrassing

Het is geen geheim dat Blackrock al enige tijd bezig is met cryptoproducten. Voor institutionele beleggers hebben ze vorig jaar samen met Coinbase al een Bitcoin Trust opgezet. Het heeft ook al een blockchain en een metaverse ETF uitgegeven om participatiemogelijkheden te creëren voor een breed publiek via openbare bedrijven. Daarnaast investeert de vermogensbeheerder actief in verschillende cryptobedrijven zoals Circle of Marathon Digital Holdings.

Als grootste uitgever van ETF's lijkt het daarom meer dan logisch om ook een Bitcoin ETF te hebben. Zeker omdat de CEO, Larry Fink, een groot fan is van tokenisatie. Dit heeft misschien niet direct veel te maken met een Bitcoin ETF, maar het laat zeker zien dat het bedrijf zich intensief heeft verdiept in blockchaintechnologie. De beweringen van de insiderbron dat de aanvraag voor een Bitcoin ETF in volle gang is, lijken dan ook geloofwaardig.

Blackrock: een ander bedrijf dan de Winklevoss broers

Jarenlang hebben allerlei vermogensbeheerders hun tanden stukgebeten op Bitcoin ETF-aanvragen bij de Securities and Exchange Commission. Tot nu toe zijn alle aanvragen voor een "echte" Bitcoin ETF afgewezen. Er zijn al future-gebaseerde Bitcoin ETF's in de VS. Maar daar valt niet veel van te maken. Een Bitcoin spot ETF voor de massa belooft een aanzienlijke instroom in de cryptocurrency. Net als in 2004 met goud, wil iedereen als eerste goedkeuring krijgen van de SEC.

Het feit dat de machtige en politiek goed verbonden vermogensbeheerder nu een Bitcoin ETF-aanvraag indient, maakt een verschil, ook al zou die er strikt genomen niet moeten komen. Dit zou moeten betekenen dat Blackrock ervan uit kan gaan dat zijn aanvraag absoluut waterdicht is vanuit het oogpunt van regelgeving. Er is ook meer lef voor nodig om een aanvraag van Blackrock af te wijzen dan bijvoorbeeld een aanvraag van de Winklevoss broers, die in 2013 hun eerste Bitcoin ETF aanvraag indienden.

Gary Gensler en SEC onder druk

Voor de SEC komt de aanvraag op het slechtst mogelijke moment. De toezichthouder en zijn voorzitter Gary Gensler hebben immers te maken met felle tegenwind vanuit de crypto-industrie. Om het nu ook nog op te nemen tegen Blackrock en zo nog meer problemen aan te trekken omdat ze een afwijzing van een Bitcoin ETF niet voldoende kunnen rechtvaardigen, zou politiek niet verstandig zijn voor de autoriteit. Vooral omdat, volgens de laatste verklaringen van SEC-chef Gensler, Bitcoin fijntjes van de haak is en geen effect is maar een grondstof. Daarom zou het huidige "crypto-effectendebat" strikt genomen geen invloed moeten hebben op Bitcoin als onderliggende ETF.

Het is de vraag hoe de SEC de samenwerking met partner Coinbase zal beoordelen. Enerzijds is de SEC verwikkeld in een ernstig juridisch geschil met de cryptobeurs. Aan de andere kant is het de grootste cryptobeurs in de VS en het eerste adres voor institutionele beleggers. Door het vertrouwen in Coinbase uit te spreken, verhoogt Blackrock ook de druk op de SEC.

Conclusie

Nog nooit had een aanvraag voor een Bitcoin spot ETF een grotere kans op goedkeuring. Blackrock houdt de markt al jaren in de gaten en zal alle valkuilen kennen waarmee rekening moet worden gehouden bij een dergelijke aanvraag. Als de grootste ETF-beheerder ter wereld zouden ze de kansen op goedkeuring beter moeten kunnen inschatten dan wie dan ook. Gary Gensler zal heel goed moeten nadenken over een "nee".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven