Nieuws - Bitcoiner laat Lightning-chip in zijn hand implanteren

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoiner laat Lightning-chip in zijn hand implanteren

Een Zwitserse IT-medewerker heeft een microchip in zijn hand geïmplanteerd om betalingen op het Lightning-network te doen.

Een Zwitserse IT-medewerker, die op het net verschijnt onder het pseudoniem F418, heeft een microchip in zijn hand geïmplanteerd om betalingen op het Lightning-network te doen. Het zelfexperiment was succesvol. De basistechnologie is echter niet helemaal nieuw.

De Bitcoiner documenteerde zijn experiment op YouTube. In gesprek met nieuwsmedium Cointelegraph benadrukt de Zwitser met de bijnaam F418 echter: "Het doel is gewoon om te laten zien dat het mogelijk is en dat je dit soort dingen kunt doen." Het implantaat, dat zo groot is als een rijstkorrel, maakt Bitcoin-transacties mogelijk zonder het gebruik van een smartphone. Als de testpersoon zijn hand tegen een transactieapparaat houdt, wordt een Lightning-betaling geactiveerd.

Hoe werkt het experiment?

Het experiment combineert het Lightning-netwerk met NFC-technologie. Gegevensoverdracht via NFC is een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Wanneer we bijvoorbeeld onze creditcards, mobiele telefoons of horloges tegen de lezer in de supermarkt houden om te betalen, wordt NFC (Near Field Communication) gebruikt. Dit is een radiotransmissie die alleen werkt op een afstand van enkele centimeters. Dergelijke NFC-chips zijn ingebouwd in de smartphones waarmee we aan de kassa kunnen betalen.

Je kunt ze echter ook zelf programmeren. Het enige wat je nodig hebt om op deze "NFC-tags" te schrijven is een smartphone met een bijbehorende NFC-interface. NFC-tags zijn er bijvoorbeeld in de vorm van creditcards, stickers of transponders. De technologie wordt echter ook gebruikt in implantaten.

Lightning en NFC verbinden

Nadat de eerder genoemde "F418" (een pseudoniem dat overigens teruggaat op de hash van de eerste Bitcoin-transactie) het implantaat met de NFC-chip in zijn linkerhand had laten inbrengen, koppelde hij het aan het Lightning-netwerk.

Je hoeft alleen maar een Lightning wallet op te zetten en die te vullen met een paar sats. Dan moet je het subprotocol "LNURL-withdraw" activeren. Eenvoudig gezegd kun je deze functie gebruiken om een soort incassomachtiging af te geven. Deze heeft een identificatienummer (LNURLw), dat vervolgens met een NFC-geschikte smartphone op het implantaat wordt geschreven. Als de chip eenmaal geschreven is, kan hij met succes gebruikt worden voor contactloze betaling via Lightning. In de video wordt de betaling geactiveerd wanneer de hand van de persoon tegen de lezer wordt gehouden.

Chip onder de huid: geen nieuwe technologie

Wat in de video een kleine revolutie lijkt, is echter in wezen niets nieuws. Hoewel de liefkozend gedoopte "LightningPaw" waarschijnlijk de eerste in zijn soort is, zijn er al enkele jaren zelfexperimenten met NFC-implantaten die bepaalde functies vervullen.

Maar sinds smartphonefabrikanten de chips standaard in hun toestellen inbouwen, is de technologie weer wat populairder geworden, omdat de zenders nu zelf kunnen worden voorzien van gebruiksvriendelijke apps.

Waarom hebben we het Bitcoin Lightning Network nodig?

Dankzij het Lightning-netwerk kunnen transacties op de blockchain van Bitcoin sneller worden uitgevoerd en is Bitcoin gemakkelijker te gebruiken in het dagelijks leven. Meer over het Lighting-netwerk lees je hier.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven