Nieuws - Bitcoin whale doneert 8 BTC aan Julian Assange

Door Ted Maas

Bitcoin whale doneert 8 BTC aan Julian Assange

Bitcoin whale doneert 8 BTC aan Julian Assange

Een Bitcoiner helpt Assange terug te keren naar Australië. De donatie van 8 BTC ter waarde van 492.000 USD dekt de kosten van de klokkenluider’s privéjet.

Een anonieme Bitcoin whalve heeft blijkbaar 8 BTC gedoneerd aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange na zijn vrijlating uit de gevangenis, zoals Alistair Milne in een X-post meldt.

De oprichter van het Altana Digital Currency Fund legt uit: "Assange zal schuldenvrij in Australië aankomen, voornamelijk dankzij de vrijgevigheid van een enkele Bitcoiner."

Julian Assange wordt gezien als een van de eerste Bitcoiners en noemde de cryptocurrency al in 2011 een "revolutionaire technologie." Hoe diep zijn geschiedenis met Bitcoin verweven is, lees je in dit artikel.

Op het moment van schrijven is de Bitcoin-donatie bijna een half miljoen dollar waard en dekt deze de kosten van Assange's vlucht. Daarnaast ontving de WikiLeaks-oprichter ongeveer 380.000 dollar aan donaties in fiat. Julian Assange bracht vijf jaar door in de Britse gevangenis Belmarsh. De reden voor zijn verrassende vrijlating was een deal met de Amerikaanse justitie, waarbij hij wel schuldbekentenis moest geven op een aanklacht.

Een privéjet bracht hem eerst van Groot-Brittannië naar Saipan, op de Noordelijke Marianen. In dit Amerikaanse overzeese gebied ondertekende Assange de overeenkomst met de Amerikaanse autoriteiten.

Zijn vrouw Stella had op X om donaties gevraagd: "Julian's reis naar vrijheid brengt hoge kosten met zich mee [...] Het was hem niet toegestaan om met commerciële luchtvaartmaatschappijen te vliegen."

Via WikiLeaks publiceerden Assange en Chelsea Manning duizenden geheime documenten van de VS over de oorlog in Afghanistan en Irak. Volgens critici brachten ze informanten in gevaar, volgens voorstanders hielpen ze bij het onthullen van Amerikaanse oorlogsmisdaden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven