Nieuws - De band tussen Assange, Bitcoin en Satoshi

Door Ted Maas

De band tussen Assange, Bitcoin en Satoshi

Satoshi was weg, Wikileaks bleef overeind. Julian Assange is vrij. Zijn missie was vanaf het begin verbonden met Bitcoin. Laten we het verhaal eens beter bekijken.

Vijf jaar in Belmarsh, het "Guantánamo van Groot-Brittannië", geïsoleerd in een cel van twee bij drie meter, 23 uur per dag: dat was het leven van Julian Assange. Voor deze opsluiting: politiek asiel in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Aan twaalf jaar politieke vervolging komt nu een einde. Het Wikileaks platform kondigde met trots aan: de Australische klokkenluider is vrij.

Er hangt nog steeds een celstraf boven zijn hoofd in de VS, maar de meeste aanklachten tegen Assange worden kwijtgescholden. Het is het resultaat van een jarenlange juridische strijd. En ook: een belangrijke overwinning voor Bitcoin.

Julian Assange was vanaf het begin een Bitcoiner

Net als Satoshi Nakamoto, de geheime uitvinder van Bitcoin, wordt Julian Assange beschouwd als een van de belangrijkste cypherpunks, de rebellen van cryptocurrency. In de jaren 90 verklaarden ze de oorlog aan Big Brother en de Amerikaanse staat met behulp van code en vooral cryptografie, het versleutelen van gegevens. Ook onderdeel van deze visie: digitaal geld. In de loop der jaren werden hiervoor verschillende ontwerpen uitgeprobeerd, ideeën gedeeld en verder uitgewerkt totdat Satoshi Nakamoto er in 2009 een aantal samenbracht in zijn white paper – het concept: Bitcoin.

Zonder de uitvinding van Bitcoin zou Wikileaks waarschijnlijk nooit hebben overleefd. En zonder Wikileaks was Satoshi Nakamoto misschien nooit zo snel verdwenen. Het onderzoeksplatform publiceerde in 2010 ongeveer 250.000 oorlogsdocumenten. Deze lekken beschreven de oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Afghanistan en Irak. Een gigantisch schandaal. Het platform wordt aangevallen door hackers en voor het eerst wordt Bitcoin in deze context publiekelijk genoemd. Tot verdriet van Satoshi Nakamoto, de uitvinder. Hij publiceerde zijn voorlaatste bericht in het Bitcoin Talk forum op 11 december 2010. Vier maanden later verdween hij spoorloos:

“Het zou leuk zijn geweest om deze aandacht in een andere context te krijgen. WikiLeaks heeft het wespennest geschopt en de wespen komen onze kant op.”

Satoshi Nakamoto

In 2013 wendt Wikileaks zich rechtstreeks tot Bitcoin. De Amerikaanse overheid blokkeert Assange's persoonlijke bankrekeningen, zijn toegang tot Visa, Mastercard en zelfs PayPal. "Bitcoin was de enige manier waarop Wikileaks kon overleven," vertelde Gabriel Shipton, zijn broer, in een interview. De organisatie roept op tot donaties in Bitcoin en financiert zichzelf vanaf dat moment via de niet-censureerbare digitale munt.

"Bitcoin is een revolutie", besefte Assange al in 2011. Voor hem was de cryptocurrency de "echte Occupy Wall Street" en het "meest interessante ding op het internet".

Gabriel Shipton en Assange's vrouw, mensenrechtenadvocaat Stella Assange, hebben de afgelopen jaren Bitcoin-exchanges over de hele wereld bezocht, op zoek naar steun voor zijn vrijlating. En die kregen ze.

Voor Stella Assange is één ding duidelijk

Beide realiseren dezelfde visie, maar op verschillende manieren: “Bitcoin moest het financiële systeem democratiseren, Wikileaks moest de toegang tot en distributie van informatie democratiseren. Het is mij duidelijk dat het lot van Julian nauw verweven is met het succes van Bitcoin.

Zijn broer Gabriel Shipton legt het zo uit:

“Bitcoin zelf is een grote gok tegen de gevestigde orde. Door het te beschermen en uit de gevangenis te halen, laten Bitcoiners de wereld zien: met ons moet je niet sollen.”

Julian Assange zit nu in het vliegtuig naar het Amerikaanse overzeese gebied Saipan. Hij zal daar voor een rechter worden gebracht. Assange hangt vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd, die hij in Londen al heeft uitgezeten. Daarna kan de klokkenluider eindelijk worden vrijgelaten en terugkeren naar zijn thuisland Australië.

Julian en Stella werden een koppel toen hij werd vastgehouden in de ambassade van Ecuador. Ze trouwden twee jaar geleden in de Belmarsh-gevangenis. En hebben twee zonen. Een van hen is nu acht jaar oud. De zoon heeft zijn vader nooit in vrijheid gezien.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven