Nieuws - Bitcoin vs. Apple: Wat is de betere investering?

Door Luc Vesters

Bitcoin vs. Apple: Wat is de betere investering?

Bitcoin (BTC)
Investeren
Bitcoin vs. Apple: Wat is de betere investering?

De koers van een Bitcoin sprong aan het begin van het jaar boven de $45.000 uit. De digitale reservemunt heeft daarmee het hoogste niveau bereikt sinds april 2022 en bevindt zich al 13 maanden in een aanhoudende opwaartse trend, hoewel het laatste nieuws rond de SEC en het ETF-besluit de groei afremde. Veel altcoins boekten vorig jaar ook aanzienlijke koerswinsten en herstelden zich min of meer sterk van de FTX-crash in november 2022.

Maar wat zijn de koersen van vandaag waard voor beleggers die al 10 jaar investeren in de cryptomarkt? Hadden ze het geld moeten uitgeven aan aandelen in techgiganten zoals Apple om hun rendement te maximaliseren? Een vergelijking van de koersontwikkelingen over tien jaar levert interessante resultaten op.

Disclaimer: Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstig succes. Wees voorzichtig en verstandig in uw handelsbeslissingen.

Bitcoin 2014 voor minder dan $1.000

Ondanks de huidige rally is de koers van Bitcoin nog steeds 50 procent verwijderd van de hoge koersen uit 2021. Wie echter al heel vroeg in BTC heeft geïnvesteerd, kan zich verheugen op een aanzienlijk rendement bij de huidige koers van rond de $ 45.000. Dit blijkt uit een historische momentopname van coinmarketcap.com van de waarde van de belangrijkste cryptocurrencies vanaf 5 januari 2014.

Toen kostte een Bitcoin minder dan $ 1.000. Om precies te zijn was de koers toen $933 per munt. Wie tien jaar geleden een Bitcoin kocht, kan zich nu verheugen op een rendement van meer dan 4700 procent. Zelfs met een relatief klein bedrag konden vroege investeerders een klein fortuin opbouwen door Bitcoin te kopen.

Apple aandelen kunnen Bitcoin niet bijhouden

Andere beleggingen hebben beleggers de afgelopen tien jaar echter ook sterke winsten gebracht. Hoe verhoudt investeren in Bitcoin zich tot het kopen van aandelen in Apple, Amazon of Tesla tien jaar geleden?

Begin januari 2014 kostte één aandeel Apple minder dan 20 dollar. In plaats van één Bitcoin had een investeerder bijna 50 aandelen kunnen kopen van wat nu het meest waardevolle bedrijf ter wereld is. Tegen de huidige koers van $185 konden beleggers zich verheugen op een rendement van 825 procent. Ongetwijfeld een indrukwekkend cijfer, maar wel een dat ver achterblijft bij de prestaties van Bitcoin sinds 2014.

Tien jaar geleden kostten Microsoft-aandelen ongeveer $37. Sindsdien is de koers met ongeveer 900 procent gestegen. Dit betekent dat de koers van het aandeel zelfs iets beter heeft gepresteerd dan die van Apple, maar net zo ver achterblijft bij de waardestijging van Bitcoin.

Tesla en XRP met vergelijkbaar rendement

Maar kan Bitcoin het ook opnemen tegen de aankoop van Tesla-effecten, het bedrijf van miljardair Elon Musk? Een aandeel in de pionier op het gebied van elektrische auto's kostte tien jaar geleden slechts $10. Vandaag de dag wordt het verhandeld voor ongeveer $250. Deze investering presteert duidelijk beter dan de aankoop van aandelen Apple of Microsoft. Het rendement van 2.400 procent over een periode van tien jaar is nog steeds maar half zo hoog als het kopen van een Bitcoin.

De vergelijking laat zien dat een Bitcoin-investering duidelijk beter presteert dan de meeste andere investeringen op de lange termijn. Maar geldt dit ook voor altcoins? Volgens de historische momentopname van de crypto-ranglijst uit 2014 bestaan de meeste digitale valuta van toen nu niet meer of hebben ze een nichebestaan. Litecoin en XRP zijn echter twee cryptocurrencies in de top 3 die vandaag de dag nog steeds een rol spelen.

Een LTC token kostte begin 2014 net geen $27. Maar met een huidige koers van rond de $73 is de waarde in tien jaar tijd "slechts" met 170 procent gestegen. De koersontwikkeling blijft daarmee aanzienlijk achter bij Bitcoin, maar ook bij de genoemde topaandelen.

De koers van XRP werd destijds genoteerd op ongeveer 2,5 cent. Op ongeveer 63 cent vandaag is de koers met 2.400 procent gestegen en is daarmee in lijn met de prestaties van Tesla-aandelen.

Wie tien jaar geleden in cryptocurrencies investeerde, is vandaag niet per se rijker dan wanneer hij aandelen had gekocht. Volgens de cijfers waren altcoins niet alleen de riskantere investering in vergelijking met Bitcoin, maar leverden ze op de lange termijn meestal ook een lager rendement op.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven