Nieuws - Bitcoin: regulatie rondom centrale banken positief voor BTC koers
Door
De Bitcoin koers blijft stijgen terwijl centrale banken en overheden er alles aan doen om de huidige economie te stabiliseren. Wat kunnen we de komende periode allemaal verwachten en hoe zal Bitcoin hierop reageren?
De belangrijkste centrale banken hebben zondagmiddag overeenstemming bereikt over een stabilisatiepakket wat ervoor moet zorgen dat het financiële systeem niet zonder liquiditeit komt te zitten. De Amerikaanse Federal Reserve biedt de centrale banken van Canada, Groot-Brittannië, Japan, Zwitserland en de eurozone dagelijkse US-dollarliquiditeit aan. Voorheen was deze toevoer van Amerikaanse dollars op een wekelijkse basis. Via deze constructie kunnen centrale banken hun binnenlandse valuta inwisselen tegen Amerikaanse dollars. Dit zorgt ervoor dat financiële instellingen snel nieuwe liquiditeit kunnen verkrijgen om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.
In het huidige scenario willen banken voorkomen dat stakeholders zich zorgen gaan maken over liquiditeitstekorten. De onzekerheid in de bankwereld is zo groot dat men bang is voor domino-effecten, vooral omdat de problemen rond Credit Suisse nog niet voorbij zijn.
Het feit dat obligatiehouders van Credit Suisse (ondanks de overname door UBS) niet worden gecompenseerd, heeft het vertrouwen in bankobligaties wereldwijd doen instorten. De reactie op dit besluit was gisteren direct te zien bij de opening van de Aziatische markten. De koersen van veel bankobligaties zijn gisteren flink gekelderd. Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door een onderneming of overheid, in dit geval aan banken.
The U.S. banking system is on the verge of a much bigger collapse than 2008. Banks own long-term paper at extremely low interest rates. They can't compete with short-term Treasuries. Mass withdrawals from depositors seeking higher yields will result in a wave of bank failures.
— Peter Schiff (@PeterSchiff) March 10, 2023
Het dumpen van bankaandelen en bankobligaties zal dus waarschijnlijk deze week doorgaan. Met andere woorden: marktdeelnemers verliezen het vertrouwen in de banken. Verdere bankruns zijn de komende dagen dan ook niet onwaarschijnlijk.
Of het nu gaat om het pas gelanceerde Bank Term Funding Program of de gezamenlijke actie van zondagmiddag, alles wordt ingezet om een financiële catastrofe te voorkomen. De centrale banken geven daarmee aan wat ook voormalig ECB-chef Mario Draghi in 2012 over de eurocrisis zei: "Whatever it takes". De landen met de grootste problemen zullen samen met hun centrale banken zoveel liquiditeit (dus leningen) verstrekken waar nodig is.
Enerzijds zou dit de markten moeten kalmeren, maar anderzijds laat het zien hoe ernstig de situatie is. Het feit dat de Amerikaanse Federal Reserve luidkeels tegen de markt roept: "Geen reden tot paniek" is niet bepaald een positieve indicator.
Het effect van de reddingspogingen is al zichtbaar in de balans van de centrale bank van de Amerikaanse Fed. Terwijl dit saldo in de loop van het strakkere monetaire beleid van de afgelopen maanden is gedaald, d.w.z. er werd liquiditeit aan de markt onttrokken, kunnen we nu het tegenovergestelde waarnemen.
De basisrente mag dan nog hoog zijn, de geldhoeveelheid in het systeem wordt met andere middelen vergroot. De huidige reddingsacties hebben dus al tot een uitbreiding van de liquiditeit geleid. Tenslotte worden leningen of herfinancieringsmogelijkheden verstrekt die bij de ondergang van de Silicon Valley Bank ondenkbaar zouden zijn geweest.
De reactie van Bitcoin op het huidige monetaire beleid is goed te zien aan de Bitcoin koers. Met elke nieuwe reddingsactie van de centrale banken blijft de Bitcoin koers stijgen. De combinatie van inflatie en het ruime monetaire beleid is ideaal voor Bitcoin, dat bedoeld is als ‘store of value’ oftewel waardeopslag. Het resultaat? De Bitcoin koers steeg begin deze week boven de € 26.619 uit is in een week tijd met meer dan 12% gestegen.
The financial crisis explained by @jackmallers pic.twitter.com/toN37S0CZb
— Documenting ₿itcoin 📄 (@DocumentingBTC) March 20, 2023
Ook al is de stijging van Bitcoin, net als die van techaandelen, vooral gebaseerd op het vooruitzicht van een ruim monetair beleid, de vertrouwensfactor kan niet genegeerd worden. Centrale banken bevinden zich momenteel in een permanente reddingsmodus en proberen de effecten van renteverhogingen te compenseren met maatregelen en constructies. Het resultaat? Een minder vrije markt.
De meeste landen kunnen dit hoge renteniveau niet veroorloven op de lange termijn. Dus zelfs los van de huidige bankencrisis is het huidige beleid niet lang houdbaar. Dit wordt vooral duidelijk als de huidige negatieve reële rente wordt losgelaten. Dit zal leiden tot deleveraging (afbouwen van schulden) bij vele landen, aangezien de inflatie hoger is dan de basisrente. Als de inflatie binnenkort onder het niveau van de basisrente daalt, wordt het moeilijker om de staatsschuld op lange termijn te financieren. Bij de huidige ontwikkeling van de inflatie en de basisrente zou dit al in de zomer en het najaar het geval kunnen zijn.
Steeds meer partijen flirten daarom met (digitale) valuta zoals Bitcoin, die een hedge bieden tegen de komende druk. Banken kunnen failliet gaan en het geld op de rekening kan verdwijnen of gedevalueerd worden. Bitcoin daarentegen kan niet in het niets verdwijnen. We houden in ieder geval de toekomstige situatie en ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.