Nieuws - Bitcoin rally voorbij? Dit is waarom BTC en andere crypto een correctie maken

Door Luc Vesters

Bitcoin rally voorbij? Dit is waarom BTC en andere crypto een correctie maken

Bitcoin (BTC)
Koersupdate

Is de Bitcoin bull run aan een voorlopig einde gekomen? Sinds de avonduren van gisteren, dinsdag 14 november, vertoont de nummer 1 cryptocurrency een neerwaartse trend. Op het moment van schrijven wordt Bitcoin verhandeld op $35.559 (USD). Op dagbasis betekent dit een koersverlies van 3 procent.

De oorzaak kan niet direct worden vastgesteld. Want terwijl BTC aan het dalen is, bekijken de aandelenmarkten de laatste Amerikaanse inflatiecijfers positief. Zowel de Nasdaq 100 (+2,13 procent) als de S&P 500 (1,91 procent) realiseren dagelijks koerswinsten op tafel.

Gisteren, dinsdag 14 november, maakte het Bureau of Labor Statistics de nieuwste inflatiecijfers bekend. Daaruit bleek dat goederen en diensten de afgelopen twaalf maanden met 3,2 procent in koers stegen - een positief signaal, want het inflatiecijfer was sinds oktober niet meer gestegen. In september steeg de consumentenprijsindex (CPI) in de VS met 0,4 procent.

Bron: Federal Reserve Banks of Atlanta and Cleveland, Bloomberg

Altcoins dalen ook

Naast Bitcoin kunnen ook altcoins niet profiteren van het positieve momentum op de aandelenmarkt. Ethereum (ETH) staat bijvoorbeeld 3,6 procent lager. De altcoins XRP (-5,1 procent) en Lido Staked Ether (-3,7 procent) daalden nog sterker.

Dat Solana (SOL) tegen de algemene trend in aanzienlijke winsten boekt, is daarom nog verbazingwekkender. De "Ethereum Killer" steeg 7,7 procent op dagbasis en wordt op het moment van schrijven verhandeld op 58,30 dollar.

Is de Bitcoin rally voorbij?

In de laatste paar handelsweken was de algehele markt binnen een paar dagen snel gestegen - deze groei was zelfs voor de volatiele cryptomarkt niet vol te houden. Omdat er geen fundamentele reden kan worden aangewezen, zijn winstnemingen op de korte termijn de voor de hand liggende verklaring voor de koersdaling van Bitcoin en en andere crypto vandaag.

Vooral de geruchten over de aanstaande goedkeuring van een of meer Bitcoin Spot ETF's wakkerde de markt aan - en trok steeds meer institutionele beleggers aan. Zoals CoinShares schrijft in de Digital Asset Fund Flows nieuwsbrief, was het handelsvolume van Bitcoin ETP's vorige week goed voor 19,5 procent van het totale handelsvolume van Bitcoin.

"De instroom van digitale beleggingsproducten bedroeg vorige week $ 293 miljoen, waarmee de zeven weken durende reeks van instromen van meer dan $ 1 miljard werd doorbroken en de year-to-date instroom uitkwam op $ 1,14 miljard, de op twee na hoogste jaarlijkse waarde in de geschiedenis."

CoinShares Digital Asset Fund Flows:

Maar: Tot nu toe is er nog geen datum in zicht voor de goedkeuring van een Bitcoin ETF. En dus is het geen verrassing dat BTC een pauze inlast na een koersstijging van maar liefst 27 procent in 30 dagen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven